Megbüntették a nemi erőszakon gúnyolódó Morning Show-t

A médiatanács az emberi méltósághoz való jog megsértése miatt 500 ezer forintos bírságot szabott ki a Class FM egyik műsorára, mert abban egy egyetemi gólyatáborban történt nemi erőszakról szóló hír kapcsán a szexuális bűncselekményeket "jelentéktelen színben feltüntetve és általában véve elbagatellizálva beszélgettek" a műsorvezetők - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szerdán közleményben az MTI-vel.
A Médiatanácsa súlyos jogsértésnek minősítette, ahogyan a Class FM szeptember 1-jei Morning Show című reggeli műsorában a műsorvezetők az ELTE balatoni gólyatáborban megerőszakolt diáklány esetén gúnyolódtak. A testület az emberi méltósághoz való jog megsértése miatt 500 ezer forintos bírságot szabott ki a médiaszolgáltatóra, és a jogsértésről beszámoló közlemény beolvasására, illetve annak online közzétételére kötelezte.

A rádió vezetése a műsor elhangzása után három nappal kért bocsánatot, miután több nőjogi szervezet tiltakozását fejezte ki, a műsort bepanaszolták a médiahatóságnál és tüntetést is hirdettek a Class FM székházához. Addig a Morning Show műsorvezetői "rosszindulatú firkászoknak" minősítették a diáklányon gúnyolódást elítélő újságírókat.

A Médiatanács közleménye szerint a műsorban elhangzottak terjedelmes része a folytonos viccelődés révén az eseményt alapvetően elbagatellizálta. A műsorvezetők nem a kellő körültekintéssel dolgozták fel a hírt, magát a szexuális bűncselekményt tüntették fel jelentéktelen színben, ami sérti az emberi méltósághoz való jogot.

A Médiatanács kedden meghozott határozatában leszögezi: emberi méltóság azáltal sérül, ha rádióhallgatók olyan véleményeket hallanak, amely azt sugalmazza, hogy az ehhez fűződő jog nem lenne egyenlő mindenkire nézve, nem érvényesülne általánosan és bizonyos esetekben nem lenne korlátozhatatlan. A műsor vidám, kötekedős alaphangulata eleve nehezen tekinthető alkalmasnak a téma emberi méltóságot tiszteletben tartó bemutatására, a műsorvezetők pedig szinte természetesnek, elkerülhetetlennek, olykor pedig szinte vonzónak beállítva beszéltek a bűncselekményről, illetve a gólyatáborokban előálló hasonló helyzetekről. Így az emberi méltóság tiszteletben tartásával ellentétes irányú üzenetet közvetítettek a társadalom egésze felé is, és nem pusztán a konkrét áldozat érzéseit sértették meg. A műsorvezetők ezáltal az elkövetett bűncselekmény súlyát óhatatlanul csökkentették, noha a beszélgetés során számos alkalommal kinyilvánították elítélő véleményüket is, és bár az egyes szövegrészek önmagukban, a szövegkörnyezetükből kiemelve nem minősíthetőek jogsértőnek, de az elhangzottak összességében megsértették az emberi méltósághoz való jogot.

A Médiatanács emiatt 500 ezer forint bírságot szabott ki a Class FM médiaszolgáltatójára, emellett kötelezte, hogy a határozat jogerőre emelkedésétől számított három napon belül egy, a határozatban rögzített szövegű közleményt tegyen közzé a Class FM nyitóoldalán hét napon át, amelynek legalább két alkalommal a Morning Show adásában is el kell hangoznia. A Médiatanács a szerkesztői szabadságot tiszteletben tartja, és nem szándékozik egyetlen társadalmi probléma, érzékeny téma feldolgozásának módját sem megszabni, de rögzíti, hogy a médiaszolgáltatók a műsorszámok műfajától függetlenül kötelesek tiszteletben tartani az emberi méltóság jogát - írták közleményükben.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.