Kósa: A "legrémségesebb kommunista és náci időkre" emlékeztetnek a kvóták

Kósa Lajos már a "legrémségesebb kommunista és náci időkre" asszociál az uniós migráns-kvóták kapcsán, ha kényszerítő eszközöket is lehetne alkalmazni. A Fidesz-frakcióvezető a második világháborús betelepítéseket/kitelepítéseket emlegeti.

Nehezen kiszámítható az Európai Bíróság eljárása, nem tudjuk megjósolni, mikor lesz döntés az uniós kvótáról, miután Magyarország azt jogi úton megtámadta - mondta Kósa Lajos a fideszes parlamenti kvóta-javaslat megszavazása után.

A Magyarország és Európa védelmében a kötelező betelepítési kvóta elleni fellépésről című, Fidesz-KDNP-s törvényjavaslatot 154 igen szavazattal, 41 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett - házszabálytól eltéréssel - fogadták el délelőtt a képviselők.

Igennel a kormánypárti és jobbikos képviselők mellett a független Kónya Péter voksolt, elutasították az előterjesztést az MSZP és az LMP képviselői, a hétfőn még távolmaradásukat ígérő DK-s képviselők, továbbá az Együtt, a PM, valamint a Liberálisok frakcióhoz nem tartozó képviselői. A független Kész Zoltán tartózkodott.

A törvényben az Országgyűlés megállapítja: az Európai Tanács a nemzetközi védelmet kérők kötelező kvótákon alapuló elosztásáról szóló határozatát úgy fogadta el, hogy figyelmen kívül hagyta a szubszidiaritás elvét, és a nemzeti parlamenteknek nem biztosították véleményük kifejtésének lehetőségét. Ezért bírósági úton fel kell lépni a szeptember 22-én elfogadott európai tanácsi határozat ellen, amelynek értelmében 2017 szeptemberéig 120 ezer nemzetközi védelmet kérő embert helyeznének át Olaszországból és Görögországból a többi tagállamba. (A határozatra Magyarország, Szlovákia, Csehország és Románia már az elfogadáskor nemmel szavazott, Finnország pedig tartózkodott.)

A törvény preambulumában a parlament elismeri a kormány eddigi intézkedéseit, támogatja az országhatár védelmét és a kerítés építését, elítéli "a brüsszeli Európai Bizottság elhibázott bevándorláspolitikáját", és rögzíti a kötelező betelepítési kvóta elutasítását, mert az "értelmetlen és veszélyes, növelné a bűnözést, szétterítené a terrort, veszélyezteti a kultúránkat".

Kósa Lajos a szavazás után tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, nagy érdeklődéssel várják az Európai Bíróság döntését, és remélik, hogy méltányolja majd a Bíróság, hogy a betelepítési kvótáról még azelőtt kellene dönteni, hogy a kötelező betelepítések elkezdődnek.

A Trócsányi László igazságügy-miniszter által közölt 2000-es számot Kósa Lajos szerint úgy kell helyesen értelmezni, hogy a migráns családegyesítésekkel "ez nyugodtan meg lehet ötszörözni, ez a kétezer nagyjából tízezer" - kalkulált "És mi azt gondoljuk, hogy Magyarország történelmi tapasztalai is arra intenek bennünket, hogy semmiféle lakosságcsere, kényszerlakhelyváltozás, kitelepítés, betelepítési kvóta nem elfogadható. Egyáltalán nem gondoltuk azt, hogy ilyen rémálomszerű döntések azok után a borzalmak után is előkerülnek Európában, amit a második világháború alatt, előtte és utána is elszenvedtek az európai népek, a magyar nemzet is" - hangoztatta Kósa Lajos, aki aztán azt magyarázta el, miért végrehajthatatlan az uniós kvóta-elképzelés. "

Akikről azt döntötték valakik, hogy ide jöjjenek lakni, mitől maradnának Magyarországon. Nem azért jönnek, hogy Kassán legyenek, vagy Trencsényben, hanem Németországban. Akkor ez egynapos döntést. Ha viszont a kényszer-eszközöket is alkalmazzuk velük szemben, akkor a legrémségesebb kommunista és náci időket hozza vissza az Európai Bizottság Európába. Ez egyáltalán nem kívánatos" - fogalmazta meg álláspontját a Fidesz frakcióvezetője.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.