Trócsányi szerint jogsértő az EU-kvóta határozat

A magyar kormány elvi alapon változatlanul ellenzi az uniós kvótarendszer bevezetését, a megszületett döntés Trócsányi László igazságügyminiszter szerint jogsértő lehet, ezért a szlovák kormánnyal együttműködve bírósághoz fordulhatnak - mondta Lázár János a Kormányinfó sajtótájékoztatón.

A miniszter állítása szerint kedden a miniszterelnökkel folytatott egyeztetésen a parlamenti pártok képviselőinek többsége egyetértett a szuverenitás megőrzésének fontosságában, Trócsányi László pedig előterjesztést fog készíteni a parlament számára, és így alkalom nyílik a kvótarendszer megvitatására - mondta Lázár János.

Lapunk kérdésére, miszerint mi a garancia arra, hogy a miniszterelnök világkvóta elképzelése alapján kontrolláltan Magyarországra érkező menekültek továbbmennek majd Németországba vagy Nagy -Britanniában, a miniszter szavaiból az derült ki, hogy erre nincs semmilyen garancia. Hozzátette, szociális társadalmi feszültséget kelthet a menekült családoknak a magyar állami ellátórendszer általi finanszírozása. Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár arra hívta fel munkatársunk figyelmét, hogy Orbán Viktor 6 pontos javalatát együtt kell figyelembe venni.

Lázár János a sajtótájékoztatón beszámolt róla, hogy kilencvenkilenc százalékban elkészült a biztonsági határzárrendszer a magyar-horvát határon. A kormány jelenleg nemzetközi egyeztetéseket folytat annak érdekében, hogy a biztonsági határzár működésével kapcsolatos lépését meghozza, mindazonáltal remélik, hogy a kérdés a következő egy hétben eldől.

Magyarországnak az a terve, hogy a visegrádi tagállamokkal közösen védi meg a magyar-horvát határt - mondta Lázár János és felhívta a figyelmet, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön Luxembourgban egyeztetett az ügyben a V4-ekkel. Lázár János arra a kérdésre, hogy a szerb-magyar határzár esetében nem voltak egyeztetések, úgy reagált, hogy akkor is volt egy "türelmi időszak", másrészt Horvátország uniós állam. De Ausztria és Németország álláspontja sem közömbös a kormány számára - tette hozzá.

Lázár János szerint könnyen lehet, hogy az idén összesen 600 ezer illegális bevándorló érkezik Magyarországra.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.