A Fidesz indul a Fidesz ellen Piliscsabán

Egy Fidesz-KDNP támogatással induló jelölt és a nagyobbik kormánypártból kilépett polgármester feszül egymásnak az önkormányzati választáson Piliscsabán. A 2013-ban várossá avatott helységben a választókat nagy meglepetés érheti a szavazófülkékben, a Fidesznek ugyanis két jelöltlistája is lesz. A településen régóta tartó konfliktusok egészen Schmitt Pál holdudvaráig nyúlnak vissza.
Két fideszes lista, két választási szlogen, eddig két bejegyzett jelölt. Szigetvár és Paks után most Piliscsabán folyik ádáz harc a nagyobbik kormánypárt és a kereszténydemokraták között. A hvg.hu információi szerint a Fidesz-KDNP hivatalos jelöltje Farkas András, míg a várost eddig fideszesként vezető Gáspár Csaba függetlenként kényszerül indulni.

Piliscsaba jelenlegi polgármestere 2010-ben a Fidesz színeiben nyerte el a városvezetői címet, emellett 24 éve tagja a kormánypártnak. Most azonban kilépni kényszerült a Fideszből, mert pártja nem támogatta újraválasztását. Helyette Farkas Andrást favorizálják, aki 2009-ben alapította meg a KDNP helyi szervezetét, előtte pedig egy civil szervezet tagjaként volt önkormányzati képviselő.

Gáspárt nagyon meglepte, hogy a Fidesz nem támogatja, hiszen júniusban még úgy volt, őt indítják újra a polgármesteri székért, bár a választókerületi elnök, Csenger-Zalán Zsolt a jelölőgyűlésen jelezte, elégedetlen a helyi Fidesz munkájával. A kerületi vezető a tanácskozáson közölte, a KDNP sokkal több aláírást gyűjtött a rezsicsökkentés védelmében, ezért Farkas indulását javasolja.

A megváltozott helyzetet Pesti Imre, a Fidesz közép-magyarországi regionális politikai pártigazgatója közölte Gáspárral, aki ezután kilépett a pártból, minden pártban betöltött funkciójáról lemondott. Az október 12-én tartandó választásokon a városvezető függetlenként méretteti meg magát.

Másként döntött viszont a párt az önkormányzati jelöltlista esetében. A pártvezetés engedélyezte, hogy két lista legyen a választáson. Egy a KDNP-é, nyolc jelölttel, melyen a Fidesz logója is szerepel majd, egy másik pedig, melyen már a jelenleg is fideszes önkormányzati politikusként dolgozó jelöltek neve szerepel majd. Nehéz dolga lesz tehát a választóknak, amikor el kell dönteniük, a Fideszre vagy a Fidesz-KDNP-re szeretnének szavazni.

A hvg információi szerint a jelöltkiválasztás szálai magasra érnek. A portálnak több kormánypárti forrás is megerősítette, hogy Farkas András jelölésében komoly szerepet játszott Kiss Antal, aki Kiss Norbert sportért felelős helyettes államtitkár testvére. Korábban mindketten Schmitt Pál mellett dolgoztak az elnöki hivatalban. Kiss Norbert társadalmi és kommunikációs hivatalvezető, Kiss Antal nemzetpolitikai főtanácsadó volt. Ők adtak tanácsokat a volt államfőnek, mikor annak magyarázkodnia kellett kisdoktorija miatt.

Kiss Antal hosszú évek óta odafigyel Piliscsaba helyi életére. 2009-ben az időközi választásokon a Korona Csereklub Egyesület tagjaként bekerült az önkormányzatba, ahol több mint egy évig alpolgármesterként dolgozott. A Korona Egyesületből került be az önkormányzatba Farkas András is.

A portálnak nyilatkozó egyik magas rangú fideszes politikus szerint a két testvért nem hagyta cserben Schmittet a lemondása után. Már csak azért sem, mert Kiss Norbert korábban az EP-ben is Schmittnek dolgozott, és a MOB-ban is ő volt a lemondott államfő jobbkeze.

A mostani jelöltállítási vita előzményei 2009-2010 között keresendőek – írja a hvg. Ekkor alapította meg Farkas a helyi KDNP-szervezetet arra hivatkozva, hogy a polgári keresztény értékeknek nincs képviselete a városban. Kiss Antal ekkor az államfői hivatalban azért lobbizott, hogy őt és a Korona Egyesület tagjait támogassák a választásokon, a KDNP színeiben.

A Népszava szerint azonban egy mostanihoz hasonló helyzet alakult ki. A Korona Csereklub és a Fidesz is külön listát indított, de a párvezetés akkor még kiállt Gáspár Csaba jelöltsége mellett. 2010-ben a Fidesz győzött, az egyesületből egy tag sem jutott be a képviselőtestületbe.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.