galéria megtekintése

Lekomcsizták a kereszténydemokrata Orbán-hívőt

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 29. számában
jelent meg.


Ungár Tamás
Népszabadság

Pakson fideszesek és kereszténydemokraták is indulnak egymás ellen az önkormányzati választáson. Sőt, a Fidesz polgármester-jelöltjének egy Orbán-szimpatizáns KDNP-s a legfőbb ellenfele. S hogy még cifrább legyen: őt támogatja a baloldal is.

Kozmann György a néhai Kolonics Györggyel
Kozmann György a néhai Kolonics Györggyel
Szentmiklósi János / MTI

A paksi helyzet megértéséhez vissza kell lapozni 2010-ig. Akkor az önkormányzati választást Pakson is a  Fidesz-KDNP koalíció nyerte, polgármesternek a 2002 óta regnáló Hajdú Jánost választották meg. A 2006-ig MDF-es, gépészmérnök végzettségű, vállalkozói múlttal bíró Hajdú négy éve függetlenként indult, fideszes támogatással. Legkeményebb kihívója, a Lokálpatrióták Egyesületének jelöltje, a paksi származású, ötszörös világbajnok és olimpiai bronzérmes kenus, Kozmann György volt.

2014 májusában Hajdú bejelentette, hogy ősszel már nem indul a választáson, s 62 éves lévén, nyugdíjba vonul. Ezt követően a KDNP paksi szervezetének elnöke, Bagdy László azt ajánlotta a Fidesznek, hogy legyen a két párt közös polgármester-jelöltje az a Süli János, aki 31 évet töltött el az atomerőműben, és első számú vezetője is volt  a cégnek.

 

Elképzelhetőnek tűnt, hogy a Fidesznek megtetszik az ötlet, hisz Süli János a konzervatív oldal embere: amikor 2009-ben, a Bajnai-kormány idején megbízták az erőmű irányításával, Süli megkérdezte Orbán Viktort elfogadja-e a tisztséget. Orbán bátorította. Ennek ellenére 2010-ben mégis leváltották Sülit, 2011-ben a munkaviszonyát is megszüntették. Ám ezt – állítólag – nem Orbán forszírozta, hanem az energetikai lobbi Sülit nem kedvelő, kormány közeli befolyásosai. Süli – aki immár egy mérnöki irodát vezet – ma is Orbánnal tartana, a kormányfő pártjának országos és helyi vezetői azonban nem benne gondolkodtak, és júniusban megnevezték polgármesterjelöltjüket: Kozmann Györgyöt.

Augusztusra Süli János felépítette csapatát, s a Polgári Összefogás Paksért nevet viselő civil szervezet jelöltjei között ott volt Bagdy László és a KDNP paksi szervezetének még egy elnökségi tagja, valamint Barnabás István, aki másfél évtizeden át volt első embere a Fidesz városi szervezetének. Mivel Barnabás a Fidesz jelöltjei ellen indul, a volt elnököt automatikusan kizárták pártjából. A két KDNP-s jelölt még nem jutott erre a sorsra, ám a párt országos vezetése úgy döntött, hogy a Süli csapatában induló két  helyi vezető nem használhatja a párt logóját. A KDNP hivatalosan Kozmannt és a fideszes csapatot támogatja, bár abban kereszténydemokrata jelölt egy sincs.

Süli, Hajdú és Barnabás nem kíván arról beszélni, hogy miért mennek szembe a Fidesz jelöltjeivel. A 74 esztendős Bagdy László nyilatkozott egyedül, s ő annyit mondott, hogy Kozmannt fiatalnak tartja a feladatra, mivel nemhogy vezetői, de munkatapasztalata sincs.

Kozmann vitatkozik ezzel, a 36 éves ex-kenus úgy érzi, hogy szerzett már a polgármesteri és a politikai munkához némi rutint: két éve belépett a Fideszbe, részt vett a párt idei kampányában, másfél évig Szekszárdon dolgozott egy hulladékkezelési projektben, s ott száz településvezetővel tartotta a kapcsolatot, jelenleg pedig a paksi erőmű bővítését előkészítő cég vezetőjének tanácsadója. A másik oldal kedves, igyekvő embernek tartja Kozmannt, akinek sporteredményei  példaadók, ám az említett munkatapasztalatokra legyintenek, szerintük a szekszárdi és a paksi állást nem egy ígéretes szakember, hanem az olimpikon és a fideszes kapta, akinek még diplomája sincs.

Kozmann  ígéri, októberben meglesz a közgazdász diplomája, s azt is ígéri, hogy ha ő lesz a polgármester, akkor az önkormányzat intézményei megújulnak, és a város nyüzsgő Duna-parti sétányt épít. Szerinte Paks csak az erőmű miatt él kényelmesen (a cég évi 3,7 milliárdnyi adót fizet a város 11,5 milliárdos költségvetésébe), a Hajdú vezette önkormányzat pedig ügyetlenül és lustán pályázott az uniós forrásokra. Hajdú ezt cáfolja, s hosszú listát ad arról, hogy mit valósítottak meg főképp uniós pénzből 2007 óta: intézményekre, infrastruktúrára csaknem 8 milliárdot költöttek. Nem mellesleg: a városnak nincs adóssága, van viszont 3 milliárdos tartaléka.

A paksiak csak találgatják, miért feszül egymásnak a Fidesz és a vele elméletileg egygondolkodású civil csapat. A többség személyes konfliktusokkal magyarázza a történteket. Sokan úgy vélik, Hajdú megsértődött, hogy a Fidesz nem akarta már őt, ezért a távozó polgármester elhatározta, megmutatja erejét, és királycsináló lesz. A fideszesek szerint Süli győzelme esetén a háttérből továbbra is Hajdú akar irányítani. A civil jelöltek szimpatizánsai azt mondják, hogy a Fidesz azért nem támogatta Sülit, mert őt nem tudták volna pártszempontok és a párthoz kötődő gazdasági körök elképzelései alapján dirigálni. Amúgy a Fidesz paksi vezetői két éve tárgyaltak Sülivel, felvetették, hogy legyen a polgármester-jelöltjük, ám ő azt felelte, köszöni nem, és nem akar belépni a Fideszbe. Ahogy Hajdú se. Már pedig a Fidesz végre pártbéli polgármestert akart.

Az utcán leszólítva kérdezgettem a jelöltekről a paksiakat, s egyelőre mintha Süli lenne népszerűbb. Kozmannt is megnyerőnek mondják, de itt minden családnak van kapcsolata az ötezer embert foglalkoztató erőművel, az 58 éves Sülit onnan sokan ismerik és tisztelik.

Az MSZP és a DK közösen indul Pakson, polgármester-jelöltet viszont a duó nem állított, mert Sülit támogatják, tudtuk meg Heringes Anitától, a szocialisták városi elnökétől, parlamenti képviselőjétől. Sülivel és csapatával a baloldal tudna együtt dolgozni. Emiatt a paksi Fidesz-frakció által három éve díszpolgárnak választott Sülit a kormánypártiak kezdik lekommunistázni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.