KDNP-Jobbik: egy frissen bimbózó románc?

A kereszténydemokraták és a szélsőjobboldal szigetvári együttműködése felől érdeklődik a DK és az Együtt.

A Demokratikus Koalíciót (DK) nem lepte meg a KDNP és a Jobbik együttműködése Szigetváron, az önkormányzati választáson, ugyanakkor az ellenzéki párt kíváncsi arra, hogy nyíltan is vállalják-e a Jobbikkal való szövetséget, amit eddig leplezni próbáltak.

Gréczy Zsolt, az ellenzéki párt szóvivője az együttműködés kapcsán feltette a kérdést, hogy Orbán Viktor és Semjén Zsolt mit szól "a frissen bimbózó politikai románchoz"? Arra is kíváncsi, hogy ami látszik, egyfajta új szereposztás, vagy a KDNP kezd nyitni a bukás felé haladó Fidesz helyett a Jobbik felé? Szerinte jellemző a KDNP-Jobbik szereposztására, hogy a kimutathatatlan támogatottságú "kereszténydemokrata" formáció ezúttal sem meri magát önállóan megmérettetni. Ezúttal is kell a mankó, ha épp nem Orbán, akkor Vona is megfelel - fogalmazott Gréczy Zsolt.

A DK szóvivője rámutatott: az önkormányzati választás arra kínál esélyt, hogy a demokratikus pártok létrehozzák az ellenállás szigeteit. Ehhez a Fidesz-KDNP-Jobbik hármasnak a lehető legtöbb helyen távoznia kell a hatalomból. Elég volt a törtető ostobaságból, a kirekesztő nézetekből, a mindent átszövő korrupt világból - közölte.

Az Együtt szintén magyarázatot kért Semjén Zsolt KDNP-elnöktől arra, hogyan lehet, hogy Szigetváron a KDNP és a Jobbik közösen támogatja egy civil szervezet polgármesterjelöltjét, Simon Jánost a fideszes jelölttel szemben. Berkecz Balázs, az Együtt elnökségi tagja a képviselői irodaház előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, úgy látják, "repedezik a nemzeti együttműködés rendszere", ugyanis a KDNP több helyen is külön indul az önkormányzati választáson szövetségesétől, a Fidesztől. Elmondta, a Baranya megyei Szigetváron a Fidesz és a KDNP más polgármesterjelöltet támogat, szavai szerint ráadásul úgy, hogy utóbbi a fideszes polgármesterjelölt ellen a Jobbikkal fogott össze.

- A Fidesz-KDNP közös jelöltjét támogatja Szigetváron a kisebbik kormánypárt az önkormányzati választáson - reagált a KDNP. A kereszténydemokraták a közleményben hangsúlyozták: a Fidesz-KDNP jelöltjének támogatásáról a KDNP elnöksége döntött, a fentiekkel ellentétes döntést a helyi szervezet nem hozhat. "A KDNP megnyugvással veszi tudomásul, hogy a baloldali pártok élénk figyelemmel kísérik a helyi alapszervezetek jelöltállításait" - fogalmazott a kisebbik kormánypárt.

A kereszténydemokraták azt már nem tartották fontosnak közölni, hogy a helyi csoportjuk fellázadt, és a Fidesz és a KDNP-központ döntésével szemben nem a jelenlegi polgármestert, Kolovics Jánost támogatják, hanem Simon Jánost.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.