A Fidesz az MSZP-re mutogat a vasárnapi bérpótlék miatt

A kormánypárt szerint azért nem adták meg a kereskedelmi dolgozóknak a bérpótlékot, mivel az MSZP így akarta. Azt viszont elhallgatják, hogy az MSZP és a többi ellenzéki párt is korábban módosító javaslattal akart méltányos vasárnapi bérpótlékot adni a dolgozóknak, ám azt a Fidesz nem vette napirendre.

Az ellenzékre próbálja hárítani a Fidesz annak a felelősségét, hogy nemrégiben a vasárnapi zárva tartás eltörlésével együtt a korábban megadott, vasárnapokra járó 100 százalékos bérpótlékot is eltörölték. Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiaci államtitkára szerint azzal, hogy a fideszes többség eltörölte a vasárnapi bezárást, az „MSZP szándéka szerint alakult a helyzet”, a kiskereskedelmi szektorban az eredeti szabályokat állították vissza a vasárnapi munkavégzésre vonatkozóan. Miért nem álltak ki a vasárnapi bérpótlék emelése mellett 2010-ig? – kérdezte.

Lukács Zoltán (MSZP) ellenben bírálta, hogy a kormánypárt a boltok vasárnapi zárva tartásának eltörlésével megszüntette a százszázalékos vasárnapi bérpótlékot. Szerinte erről egy másik törvény rendelkezett, és azt nem kellett volna eltörölni. Emlékeztetett arra is, hogy az MSZP átfogó törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, az nemcsak a kiskereskedelemben dolgozókra, hanem minden vasárnap munkát vállalóra vonatkozna. Ismertetése szerint rögzítenék, hogy a napi munkaidő nyolc óra, a heti negyven óra; a munkaidőkeretet maximum csak fél évre lehetne előre meghatározni. Lukács Zoltán közölte, a munkavállaló havonta csak két vasárnap dolgozhatna, és ezért 100 százalékos pótlékot kapna, de úgy, hogy az csak 50 százalékig lenne járulékköteles.

Cseresznyés Péter ugyanakkor közölte, hogy a kormányzat jelenleg tárgyalásokat folytat a szakszervezetekkel a bérpótlék ügyében.

A mostani vasárnap csak ízelítő volt


A hétvégén már több nagy áruház is nyitva tartott vasárnap, így a Tescók és az Auchanok zöme, illetve jó pár Spar is fogadta a vásárlókat.

„Ez még csak afféle ízelítő-hétvége volt” – mondta az egyik nagy hipermarket dolgozója. A forgalom szerinte az előzetes tervek szerint alakult, igaz, nem számítottak különösebb kiugrásra. Legalább két-három hét lesz, mire a vásárlók újra megszokják, hogy vasárnap is nyitva vannak az áruházak.

Az Auchannál azt mondták: reggel 8 és este 8 óra között 14 áruházuk tartott nyitva. Szombaton és vasárnap is sok vásárló tért be hozzájuk, és a megszokott friss és tartós élelmiszerek mellett, a jó időnek köszönhetően a szabadidős tevékenységekhez szükséges sportfelszereléseket, a kertészkedéshez elengedhetetlen eszközöket, illetve kerti bútorokat, valamint az autókra felszerelhető nyári gumiabroncsokat keresték.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.