galéria megtekintése

Már most vasárnap kinyitnak az áruházak

A kereskedőláncok többsége presztízskérdést csinál abból, hogy már a hét végén kinyisson – tudta meg a Népszabadság. Ám a szakszervezet szerint a dolgozók isszák meg annak a levét, hogy a Fidesz egyik pillanatról a másikra visszavonta az üzletzárra vonatkozó törvényt.

Várhatóan minden nagy cég, mint a Tesco, az Auchan, a Spar vagy a Lidl, kinyit vasárnap, vagy legalábbis megpróbálja – értesült a Népszabadság. Egyik forrásunk felvetette: „Már csak az a kérdés: hogyan?"

A pénztárosok már most vasárnap beállhatnak a kasszába
A pénztárosok már most vasárnap beállhatnak a kasszába
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Gyorsan kell megoldást találni, így nem meglepő, hogy válság­értekezlet válságértekezletet követ a nagy áruházláncoknál. A vállalatok körében óriási meglepetést okozott, hogy Orbán Viktor egyik pillanatról a másikra eltörölte a bő egy éve életbe lépett vasárnapi boltzárat. A hét végi nyitást engedélyező törvényt még nem hirdették ki, ám ez nem okoz gondot a piacon, mert a jelenleg hatályos törvény is lehetővé teszi, hogy évi öt alkalommal nyitva legyenek a hét utolsó napján. Ilyen esetekben négy nappal a nyitás előtt tájékoztatni kell a dolgozót a vasárnapi munkarendről, azaz elvileg ma minden áruház dolgozója megtudja, ha munkába kell állnia.

 

Az áruházaknál azonban fejtörést okoz a munkaerő garantálása. Az eddigi hatnapos héthez is alig akadt dolgozó – panaszkodott egyik forrásunk. Van, ahol önkéntes alapon toborozzák a vasárnap is munkát vállalni kész dolgozókat. Igaz, olyan vállalatok is vannak, amelyeknél rendkívüli munkavégzés kereté­ben hívnának be munkaerőt a hétvégére az áruházakba. A most vasárnap érdekében e rendkívüli behívásra is készek a munkáltatók annak ellenére, hogy ilyenkor súlyos bérpótlékot kell fizetniük. A pluszpénz kérdése egyébként is súlyos konfliktusforrásnak ígérkezik az ágazatban: a  Fidesz ugyanis a vasárnapi zár eltörlésével a tavaly megszavazott vasárnapi százszázalékos bérpótlékot is eltörölte. (Ezt az öt vasárnapra kellett fizetni.)

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) indulatos közleményben kelt ki a döntés ellen, és követelte a 100 százalékos bérpótlék megadását. Miként azt is, hogy iktassák törvénybe: a dolgozók választhassanak, akarnak-e dolgozni vasárnap, vagy sem. A KASZ szerint Orbán Viktor a népszerűségvesztéstől tartva súlyos helyzetet idézett elő az ágazatban.

Készülnek a kosarak
Készülnek a kosarak
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Több nagy cégnél – így a Sparnál, a Kikánál vagy az Auchnannál – már megszülettek az idei évre a bérmegállapodások, és a szakszervezet két számjegyű emeléseket tudott elérni. Ugyanakkor ebbe a megállapodásba a munkáltatók – érthetően – nem számították bele a vasárnapi nyitva tartás költségeit, így ez most súlyos feszültséget okozhat ezeknél a cégeknél. Nem könnyebb a helyzet azoknál a cégeknél sem, például a Tescónál, a Metrónál vagy az Obinál, amelyeknél a szakszervezet még a bértárgyalások előtt áll. Ezekben az esetekben a cégek az újrainduló vasárnapi műszakra hivatkozva várhatóan kisebb mértékű emelést ajánlanak majd fel. A helyzet sajátossága, hogy a kevés munkavállaló miatt elvileg nőhetnének a keresetek, ám a cégek több kormányintézkedés folytán nehéz helyzetben vannak. Például azért, mert két év veszteséges működés után nem működhetnek tovább, így nem engedhetik meg maguknak, hogy elszaladjanak a költségeik.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke lapunk kérdésére azt mondta: elég volt a kapkodásból, érdemi egyeztetést akarnak. Kordás elfogadhatatlannak tartja, hogy a munkavállalók ismét a politikai érdekek áldozatává váltak, és az eddiginél rosszabb helyzetbe kerülhetnek, például a vasárnapi bérpótlék csökkentése nyomán.

Ráadásul többen felhívták a figyelmet arra: a multik olykor még az ötvenszázalékos extrát sem akarják megadni, mert van olyan bírósági állásfoglalás, amely szerint folyamatos munkarend esetén az nem jár. És mivel a plázák folyamatosan nyitva tartanak, elképzelhető olyan jogértelmezés is, hogy az ott dolgozóknak nem kell pótlékot fizetni.

Forintos problémák

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete szerint félő, hogy a cégek a vasárnapi túlmunkát a meglévő, már így is túlterhelt dolgozókkal próbálják majd megoldani. És nem garantálható, hogy minden szabályt betartanak, miközben sebtében újranyitják a boltokat. 2014-ben még – a szakszervezet becslései szerint – havonta átlagosan két alkalommal kellett vasárnap dolgoznia egy munkavállalónak. A dolgozó akkor általában 5-10 ezer forint közötti pótlékot kapott ezért a munkáért. A vasárnapi munkavégzés azért is problémát jelent, mert a kiskereskedelemben foglalkoztatottak hatvan százaléka minimálbéres. Havi nettó 73 ezer forintos kereset esetén pedig az ötvenszázalékos vasárnapi pótlék kétezer forintot jelent, ennyiért pedig érthető módon senki nem akarja feláldozni a pihenőnapját.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.