galéria megtekintése

Ahol kinyitottak vasárnap, jól is jártak

4 komment


Fekete Gy. Attila

Nem értem, miért kell szerencsétlen boltosokat rákényszeríteni, hogy vasárnap is dolgozzanak – bosszankodott a kérdésemre tegnap (Mit tetszik szólni ahhoz, hogy újra lehet vásárolni vasárnap is?) egy korosodó asszony, majd azokat kezdte szapulni, akik nem képesek a heti bevásárlást valamelyik hétköznapon vagy szombaton elintézni. – Pedig, uram, vasárnap tényleg nem lenne szabad senkit dolgoztatni – közölte búcsúzóul, mert sie­tett a boltba, ugyanis szombaton elfelejtett tejfölt venni a vasárnapi ebédhez.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

A többség engedékenyebb volt és örömmel nyugtázta, hogy újra lehet vasárnap is vásárolni. A legtöbben azzal érveltek, hogy amíg a boltok kötelezően zárva tartottak vasárnap, szombaton, de már pénteken is elviselhetetlen volt a zsúfoltság mindenütt. Jóval hosszabb ideig tartott a bevásárlás, mint korábban.

 

Némely áruházban, plázában, szupermarketben már szombaton érezhető volt a jogszabályváltozás hatása: kisebb volt a tömeg, mint az elmúlt év szombatjain, a törzsvásárlók egy része át- vagy visszatért a vasárnapi bevásárláshoz. Vasárnap pedig a régi (értsd: boltzár előtti időket idéző) forgalom volt a legtöbb helyen. Néhol jóval nagyobb, ami azzal magyarázható, hogy – a kereskedelmi szövetség adatai szerint – csak az üzletek és áruházak fele tudott felkészülni a 17-i nyitva tartásra.

Annak ellenére is, hogy a nagy áruházláncok presztízskérdést csináltak abból, hogy a kötelező vasárnapi zárva tartás eltörlését követő első vasárnap lehetőség szerint minden szupermarketjük nyitva legyen. A Tesco kétszáz százalékos pótlékkal csábította a vasárnapi munkára a dolgozót. „Ám a jövő vasárnap – hacsak a vezér és a sleppje ki nem talál valamit – már csak a törvényben előírt 50 százalékos pluszért dolgozunk majd", figyelmeztetett egy pénztáros. „De tudja, hogy van ez: adnak, fogadd el, ütnek, szaladj el."

A Penny és az Aldi minden üzletét megnyitotta. A Spar és a Lidl csak azokat, amelyek a vasárnapi kötelező zárva tartásról szóló törvény alapján amúgy is nyitva lettek volna. Az Auchan négy üzletet nyitott ki vasárnap. A nagy bevásárlóközpontok és plázák kis boltjainak a többsége még zárva maradt. Viszont volt olyan sportáruházlánc, amely minden üzletét megnyitotta az első számukra újra szabad vasárnapon.

A jogszabályváltozás nagy vesztesei a bevásárlóközpontok környékén működő kis boltok, amelyeknek a forgalma már az első napon drasztikusan visszaesett. Ők valószínűleg a jövőben inkább pihenőnapot tartanak vasárnap. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.