A CÖF Clinton szexbotrányához hasonlítja a Norvég Alap ügyét

Nyílt levelet írt Civil Összefogás Fórum az Amerikai Egyesült Államok budapesti ügyvivőjének. A szervezet korábban már átadott egy levelet a budapesti amerikai nagykövetségen André Goodfriendnek, akinél egy pillanatig sem érezték, hogy egy „nagyhatalom szentélyében” folytatott megbeszélés során térdre kellene borulniuk, sőt, mint fogalmaznak, biztatást kaptak tőle a nyílt beszédre.

A CÖF-CÖKA-t a szívélyes fogadtatás miatt érte meglepetésként, hogy az ügyvivő szerint a magyar kormány a civil közösségek ellen látható módon támadást indított. Az amerikai külügy ügyvivője az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt is elmondta: a budapesti amerikai nagykövetség látta el információval a washingtoni kormányzatot a civil társadalom magyarországi helyzetéről.

A Civil Összefogás hétfői levelében felvilágosítja Goodfriendet, hogy Magyarországon 70-80 ezer civil szervezet működik, és tudomásuk szerint a KEHI a Norvég Alap pénzosztó tevékenységét vizsgálva 13 szervezetnél végez ellenőrzést. Az ügyvivő figyelmét felhívják arra is, hogy a KEHI hivatott a (ténylegesen magyar közpénzekkel gazdálkodó) Nemzeti Együttműködési Alap kiírt pályázatainak nyerteseit és veszteseit egyaránt vizsgálni.

A Norvég Civil Alap kezelői magukra nézve is kötelezőnek elfogadhatnák a magyarországi civil törvény előírásait, amely többek között a közpénzek elosztását részletességgel szabályozza – teszik hozzá levelükben.

A CÖF magát azzal védi: a nyugati országok mintájára Magyarországon sem tiltott, hogy a különböző pártok alapítványai és az önkormányzatok támogathatják azokat a civil közösségeket, amelyek velük azonos vagy hasonló értékrendet képviselnek, és a közjót szolgálják. A CÖF-CÖKA hozzáteszi, hogy önmagára nézve is kötelezőnek fogad el minden törvényes vizsgálatot, miközben érdeke, hogy a vizsgált szervezetek megőrizzék tisztaságukat.

A békemenetesek a civilek vegzálását a Monika Lewinsky-botrányhoz hasonlítják:

„A civilek jelzésére a regnáló államhatalom is választ kell, hogy adjon. A demokráciában működő jogi eljárások hasznos és kiváló példáját láthattuk, amikor az Egyesült Államokban fény derült a Watergate ügyre, vagy éppen Clinton elnök fehérházi liezonjára.”

A Civil Összefogás szerint az egyenes beszéd szorosabbá fűzi az együttműködést, a szervezet reményei szerint a két ország vezetői a vitás kérdéseket hamarosan közös állásponttal lezárják.

A külügy az interjú és Obama beszéde miatt múlt pénteken bekérette az ügyvivőt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.