Ötvenhatos villamosok, Kossuth téri szabadságkoncert

A korábbihoz képest olcsóbb és szerényebb ünnepségsorozatot ígér a kormány a magyar forradalom és szabadságharc 54. évfordulójára. Elmarad a szokásos zártkörű esti díszelőadás, a Kossuth téren lesz viszont mindenki által látogatható szabadságkoncert.

Az idén most még a villamosok is „ötvenhatos hangulatban” közlekednek: a 4-es és 6-os vonalán a Széna téren, a Blaha Lujza téren és a Corvin köznél is a forradalmat idéző fotókat és idézeteket helyeztek el, a járművek hangszóróiból pedig a forradalmat idéző bejátszások szólalnak meg. A hivatalos ünnepi program azonban a Műegyetemnél ma délután három órakor Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter beszédével kezdődik.

A megemlékezés után – Csepel teherautók vezetésével – fáklyás menet indul a Bem térre, majd a Kossuth térre, ahol este hét órakor fellobban a forradalom lángja. Ugyancsak ma adják át az állami kitüntetéseket, s erre – az eddig gyakorlattól eltérően – két fordulóban, délután ötkor, illetve este nyolckor kerül sor. Október 23-án reggel kilenckor ünnepélyes külsőségek között felvonják az állami zászlót, majd egész napos családi programsorozat következik.

A gyermekek számára tíz órától a szabadság, a bátorság és a hősiesség témájában rajzversenyt hirdetnek, majd a Kolompos és az Alma együttes szórakoztatja a legfiatalabbakat. Tíz órakor a filmsátorba is elsősorban a gyerekeket várják, ahol az Eltüsszentett birodalom című, 1956-ban készült, ám hosszú időre dobozba zárt filmet mutatják be. A mozi Nekeresdország gonosz és ostoba királyáról szól, aki különös törvényt hoz: ha valaki akkor, amikor az uralkodó eltüsszenti magát, nem mondja, hogy „adjon isten, egészségére!”, halállal lakol.

Utána az inkább a felnőtteknek szóló Eldorádó és a Szabadság, szerelem című – kifejezetten az ’56-os forradalomi eseményekhez kapcsolódó – filmet vetítik. Holnap tíz órától délután ötig megnyitják a nagyközönség előtt az Országház épületét is. Nyitott Parlament kordonok nélkül – ezzel a szlogennel hirdetik a programot, amelynek keretében a szervezők „szabad élményes sétát” ígérnek. Az érdeklődők a főbejáraton keresztül juthatnak majd be. Közben a Kossuth téren a sportsátorba várják mindazokat, akik az ’56-os melbourne-i olimpia magyar résztvevőivel és akkori világrekorderekkel akarnak találkozni.

A Kossuth téren szombaton 16 órakor a rendezvény hivatalos honlapja szerint Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke, majd Orbán Viktor miniszterelnök mond ünnepi beszédet. Ezt követi a szabadság koncertje, s a fellépők között lesz a Csík zenekar, Ferenczi György és a Rackajam ’56-os repertoárja, a Mókus, a BM Duna Művészegyüttes szólistái, a Belmondo és az Úzgin Üver.

A programokhoz kapcsolódik a szombaton 10 órakor a Jászai Mari térről startoló szabadságfutam elnevezésű jótékonysági futás. A cél a Széchenyi fürdő, a táv három kilométer. A versenyen a jelképesen 1956 forint összegű nevezési díjért bárki részt vehet. A bevételt a vörösiszap-katasztrófa miatt károsult települések megsegítésére ajánlják fel.

A rendezvénysorozatot november 4-én a „gyász napja” zárja. Akkor a Szent István-bazilikában koncertet tartanak, majd utána ünnepi menet indul a Kossuth térre, ahol mindenki elhelyezheti mécseseit, és eloltják a forradalom lángját.

A tavalyi 141 millió forint helyett az idén 95 és fél millió forintot fordít az október 24-től november 4-ig tartó állami ünnepségsorozat lebonyolítására a Hungarofest Nonprofit Kft. A céget 2000-ben az akkori Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma háttérintézményeként hozták létre, s alig pár napja a Magyar Hírlap azt állította, hogy tisztázatlanok a vállalkozás pénzügyei, amit az érintettek határozottan cáfoltak.

A hét elején Nagy Anna kormányszóvivő újságírói kérdésre megerősítette, hogy idén nem az Országos Mentőszolgálat (OMSZ), hanem egy magáncég látja el az ünnepi rendezvények egészségügyi biztosítását. Ezt azzal magyarázta, hogy a megbízott vállalkozás sokkal olcsóbban vállalja a munkát. A szóvivő üzleti titokra hivatkozva azt azonban nem árulta el, hogy melyik cégről van szó, és mennyiért vállalta a biztosítást.

A döntést aztán módosították: szerdán a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága közölte, hogy – a rendezvényt szervező Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal közösen – mégis az OMSZ-t választották. A mentőszolgálat saját kapacitásával, költségvetési forrásainak felhasználásával látja majd el az egészségügyi biztosítást. A tárca közleménye szerint a kormány arra törekszik, hogy a jövőben minden állami ünnepet állami cégek biztosítsanak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.