'Ilyen kupleráj volt a BKV-nál'

A BRFK azt már tudja, hogy egyes magánszemélyeknek és cégeknek hány forintot utalt a BKV az elmúlt években. A kérdés az, hogy előkerülnek-e a megbízások, teljesítésigazolások, s hogy értek-e annyit, amennyit kifizettek értük. Egyáltalán: szükség volt ezekre a tanulmányokra, szakvéleményekre?

A BKV ömlesztve adta át a BRFK-nak a gyanúsnak vélt tanácsadói szerződéseket, teljesítésigazolásokat és kifizetési bizonylatokat. A dokumentumhalmazból most a nyomozók próbálják összepárosítani az egyes szerződésekhez tartozó egyéb iratokat. A BRFK egy vezető munkatársa szerint láthatóan nem szándékosan keverték össze az iratokat, „ilyen kupleráj volt a BKV-nál”.

A BRFK július 29-én kezdett nyomozást a KDNP fővárosi frakciójának feljelentése alapján a közlekedési vállalat gyanús végkielégítései ügyében. Augusztus 10-én ehhez az eljáráshoz egyesítették azt a feljelentést, amit a BKV tett a humánpolitikai igazgató 97 milliós végkielégítése ügyében.

Szeptember 15-én a BKV vezetése újabb gyanús kifizetés miatt fordult a rendőrséghez: a sajtóosztály munkatársának, H. Évának az ügyében, aki a Főpolgármesteri Hivatalban is alkalmazásban állt. Szeptember 30-tól már 110, 2008-ban és 2009-ben menesztett BKV-dolgozó elszámolását kezdte vizsgálni a rendőrség, majd úgy döntöttek, a 2007-es leépítés idején távozottakra is kiterjesztik a vizsgálatot.

Bodnár Zsolt dandártábornok, Budapest főkapitányának bűnügyi helyettese hétfőn lapunknak azt mondta: számos esetben bebizonyosodott már, hogy a BKV-s vezetők munkaszerződése nincs összhangban a munka törvénykönyvével. Végkielégítést kaphattak a társaságnál azok is, akik felmondtak, vagy akiktől közös megegyezéssel vált meg a társaság.

A nyomozás az egyes törvénysértő végkielégítések mellett külön is vizsgálja azt, hogy kit vagy kiket terhel a felelősség azért, hogy a BKV-nál a belső szabályozók gyakorlatilag tálcán kínálták a visszaélések lehetőségét. Ez a vizsgálat értelemszerűen a BKV egymást követő legfelső szintű vezetőinek a felelősségét is érintheti.

A gyanús tanácsadói szerződések ügyében már már cius óta nyomoz a rendőrség egy magánszemély feljelentése nyomán, aki 23 gyanús szerződésre hívta fel a nyomozók figyelmét. Ma már 70 vállalkozás 144 szerződését vizsgálják. Ezek fele kommunikációs és marketingtanácsadói szerződés, a fennmaradók többsége műszaki és jogi tanácsadásról szól. A nyomozás arra keresi a választ, indokolt-e a szóban forgó szerződések megkötése, történt-e teljesítés, a BKV-nak nyújtott szolgáltatás ára reális volt-e, és valóban kifizették-e.

Bodnár Zsolt azt mondta: a rendőrség már lefoglalta a kifizetések listáját, így azt már tudják, kinek, illetve melyik cégnek mennyit utalt a BKV, a kérdés így inkább csak az, hogy minden kifizetés esetében megtalálják-e a hozzá tartozó szerződéseket, teljesítésigazolásokat és más dokumentumokat. Néhány esetben megalapozottnak tűnik a gyanú, hogy a szerződéseket és az igazolásokat csak jóval a kifizetések után készítették el.

Bodnár Zsolt szerint a nyomozás – hacsak elő nem kerülnek még gyanús szerződések és végkielégítések – legkorábban a jövő év végére zárulhat le.

Van mit elhárítani a BKV-nál
bkv,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.