BKV: végkielégítés-botrányok, politikai iszapbirkózás

A BKV felső vezetésében bevett szokásnak számít a több tízmilliós végkielégítés; a volt főszemélyzetis után most az alig egy évig foglalkoztatott stratégiai igazgató 39 milliója borzolja a kedélyeket. Kocsis István vezérigazgatósága óta is tízmilliókkal távoztak a helyettesek.

Vizsgálatot kezdeményez Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes a BKV újabb végkielégítési botránya ügyében. A Magyar Nemzet tegnap adta hírül, hogy Bosnyák Gyula, aki alig egy évig volt a vállalat stratégiai igazgatója, tavaly 39 millió forintos végkielégítéssel távozott. A stratégiai igazgatónak 2007-től 2011-ig szólt a szerződése, de kinevezése után egy évvel menesztették, mert kudarcba fulladt a nevéhez köthető, a menetrendi változásokat tartalmazó paraméterkönyv elfogadtatása.

A napokban került nyilvánosságra, hogy Szalainé Szilágyi Eleonóra volt humánpolitikai igazgató tavasszal 96 milliós végkielégítést kapott, ráadásul 21 hónapra meghoszszabbított felmondási ideje alatt is milliós fizetést vett föl. A volt főszemélyzetist végül hétfőn menesztették, továbbfoglalkoztatását a cég felügyelőbizottsága kivizsgáltatja. A vizsgálati jelentés augusztus közepére készülhet el. A BKV kivizsgálja bérezési és jutalmazási rendszerét is, és 2007 januárjáig visszamenőleg átnéznek minden végkielégítést.

A most nyilvánosságra került ügyek hátterében a közlekedési vállalat körüli politikai iszapbirkózás áll. Mint emlékezetes, Hagyó Miklós július elején kezdett koalíciós egyeztetést, mert "aggályos ügyekről" adott hírt a sajtó Kocsis István BKV-vezérigazgatóval kapcsolatban abból az időszakból, amikor a szakember még a Magyar Villamos Művek vezetője volt. (Az Index azt írta: egy bizonyos "Mrs. Istvan Kocsis" volna a tényleges tulajdonosa annak az offshore hátterű cégnek, amely egymilliárd forinttal maradt adósa a villamos műveknek egy horvátországi szállodabérlés kapcsán.)

A főpolgármester-helyettes és a vezérigazgató ezután közleménycsatát vívott, a BKV szerint szó sem volt arról, hogy Kocsisban megrendült volna a bizalom, Hagyó pedig tudatta: tovább is sürgeti, hogy a vezér tisztázza magát az MVM-ügyekben. Kocsist végül a héten hallgatta meg a BKV felügyelőbizottsága, amely elfogadta a vezérigazgatónak azt a nyilatkozatát, hogy az említett ügyekben nem érintett. Információink szerint annak ellenére, hogy Kocsis csak írásban nyilatkozott arról, hogy nem folyik ellene hatósági eljárás, bemutatott egy igazolást arról is, hogy ügyvédi letétbe helyezte egy angol ügyvéd nyilatkozatát, aki az ottani cégnyilvántartási papírok alapján cáfolta Kocsis érintettségét. Azaz: az fb lényegében "bemondás alapján" tisztázta a vezérigazgatót.

Informátoraink szerint az erről való figyelemelterelés miatt szivárog a sajtóhoz a BKV felső vezetéséhez köthető, több tízmilliós végkielégítések ügye, ráadásul csak a Kocsis hivatalba lépése előtti időszakból. Holott ez a "normál ügymenet" a BKV-nál a cég belső szabályzatai és kollektív szerződése alapján. Ezt támasztja alá, hogy Kocsis tavaly szeptemberi hivatalba lépése után is több tízmillió forintos végkielégítéssel búcsúzott a BKV többek között Olti Ferenctől, a főpolgármester szomszédjától, aki vezérigazgató-helyettesként a 4-es metrót felügyelte, Regőczi Miklós kommunikációs és értékesítési vezérigazgató-helyettestől és Futó Sándor főtanácsadótól.

Kocsis István vezérigazgatósága óta is tízmilliókkal távoztak a helyettesek.
Kocsis István a BKV vezérigazgatói pályázatával
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.