Hazaküldik a franciák az orosz szurkolók vezérét

Az orosz külügyminisztérium beszámolója szerint szombaton húsz orosz drukkert ültettek fel a Nizza-Moszkva járatra.

Az orosz futballszurkolók szövetségének szélsőjobbos vezetőjét, Alekszandr Sprigint és 43 társát a keddi orosz-szlovák mérkőzésre utazva tartóztatták le Lille-felé menet - írja a BBC. Több mint 12 drukkert minden további intézkedés nélkül elengedtek. Három másik oroszt két évig terjedő börtönbüntetésre ítéltek a Marseille-ben történtek miatt, hat szurkoló pedig rövidebb büntetéssel megúszta az angolok elleni erőszakot. 

Már a meccs előtt a rendőröknek kellett szétválasztani az orosz és angol drukkereket június 11-én
Már a meccs előtt a rendőröknek kellett szétválasztani az orosz és angol drukkereket június 11-én
Jean Paul Pelissier / Reuters

 

Az angol szurkolók közül öten kerültek börtönbe, mert üvegekkel dobálták a rendőröket, hatan pedig a zavargások kapcsán. 

A fentiektől függetlenül a marseille-i ügyész, Brice Robin kijelentette, hogy két angol szurkoló ellen az orosz-angol meccs előtt történt támadást emberölési kísérletként vizsgálja.

Az orosz külügyminiszter megerősítette a húsz szurkoló kiutasítását. A letartóztatások komoly indulatokat váltottak ki az orosz kormányból, ami tiltakozásul bekérette a francia nagykövetet.

Vlagyimir Putyin orosz államfő szégyennek nevezte pénteken a zavargásokat, hozzátéve, "nem érti, hogyan verhetett meg 200 orosz szurkoló több ezer angol drukkert". Felszólította az orosz drukkereket, hogy a hétfői Wales elleni meccsen moderálják magukat és viselkedjenek. "Remélem akadnak köztük józan gondolkodású emberek, akik tényleg szeretik a sportot és megértik, hogy erőszakkal nem támogatják, hanem épphogy veszélyeztetik kedvenc csapatukat és a sportot" - jelentette ki Putyin.

Orosz drukkerek szállnak be szombaton a rendőrségi kisbuszokba, amik Marseille-ből Nizzába szállítják őket.
Orosz drukkerek szállnak be szombaton a rendőrségi kisbuszokba, amik Marseille-ből Nizzába szállítják őket.
Jean Paul Pelissier / Reuters

 

A francia hatóságok beszámolója szerint június 11-én 150 orosz huligán vett részt Marseille-ben az angol szurkolók elleni zavargásokban. Állításuk szerint már 200 órányi, a történtekről készült felvételt néztek meg, de még mindig nem tudták azonosítani az összes felelőst. Az angol és orosz drukkerek a csapataik szombati meccse előtt és után egyaránt összecsaptak. Az orosz csapatot megbírságolták és felfüggesztett diszkvalifikációt kapott, vagyis ha a szurkolók további zavargásokat okoznak, akkor az orosz válogatott nem folytathatja az Európa-bajnokságot.

A most hazaküldött Alekszandr Sprigint, az Összoroszországi Szurkolói Egyesület elnökét a Kreml is támogatja. A köztudottan szélsőjobbos nézeteket valló férfit le is fényképezték, amint a náci karlendítést gyakorolja.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.