galéria megtekintése

Bunyózni jöttek az orosz menedzserek

6 komment


Poór Csaba

Kiutasíthatnak Franciaországból húsz orosz futballfanatikust. Pontosabban a döntés már meg is született, de péntekig még fellebbezhetnek ellene és ezt meg is teszik – jelentette be az egyik érintett. Alekszandr Sprigin papíron a különböző sportklubok támogatóinak összefogására létrehozott, ám sokak szerint inkább a futballhuliganizmus egyik központjaként működő Összoroszországi Szurkolói Egyesület vezetője.

Az újabb botrányt az váltotta ki, hogy a csendőrök még kedden ellenőrizni akarták az orosz drukkerek egyik buszát, de annak utasai nem voltak hajlandók engedelmeskedni, így előállították őket. Három másik futballhuligánt ugyancsak csütörtökön börtönbüntetésre ítéltek a marseille-i összecsapások miatt. Tizenkettő, tizennyolc, illetve huszonnégy hónapot kaptak, és két évre kitiltották őket az országból.

Francia csendőrök vezetnek el orosz ultrákat
Eric Gaillard / Reuters

A legvadabb orosz focifanatikusok persze nem is titkolják, hogy elsősorban verekedni mentek az Euró­pa-bajnokságra. „Nekünk a bunyó maga a sport” – mondta az AFP francia hírügynökségnek az egyikük, Vlagyimir, aki „civilben” kétgyermekes PR-menedzser. Merthogy az orosz futballhuligánok nem feltétlenül hányatott sorsú, rosszul képzett fiatalok. 25–28 évesek, jó eséllyel családosok, sokan közülük komoly tisztségeket töltenek be, vállalkozásuk van – jellemezte őket a Business FM moszkvai rádió. Jó néhányan már el is utaztak Franciaországból. Ők ugyanis elsősorban a labdarúgást kísérő rendbontások „atyjainak” számító angoloknak akarták bebizonyítani, hogy az „egészséges életmódot folytató”, a csatákra módszeresen készülő orosz ultrák felülmúlják őket.

 

Hazai pályán egymással is kemény csatákat vívnak. Többnyire külvárosi területeken rendeznek sajátos lovagi tornának beállított tömegverekedéseket, amelyek gyorsan az internet látványosságaivá válnak. Ugyanakkor – különösen a 2018-as oroszországi labdarúgó-vb közelsége miatt – a hatóságok otthon már igyekeznek kordában tartani őket. Februárban például büntetőeljárást indítottak, miután Moszkva belvárosában csapott össze a Szpartak és CSZKA kétszáz drukkere. A száz legvérmesebb szurkolónak azt is megtiltották, hogy elutazzanak az Eb-re.

A Franciaországban feltartóztatott drukkerek ügyébe Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is beavatkozott: szóbeli jegyzéket küldött francia kollégájának. Alighanem azért, mert segítséget kért tőle Igor Lebe­gyev, a parlamenti alsóház, az állami duma egyik alelnöke. Lebegyev a liberális demokrata párt (LDPR) populista elnökének, Vlagyimir Zsirinovszkijnak a fia és az orosz labdarúgó-szövetség végrehajtó bizottsági tagja, aki szoros kapcsolatot ápol a szélsőséges drukkerekkel. Olyannyira, hogy Sprigin egyike a parlamenti tanácsadóinak, a Dinamo Moszkva ultráit pedig az 1990-es évek végétől egyenesen „az LDPR öklének” tartják.

Az orosz focifanatikusokat a többségükre jellemző szélsőjobboldali, olykor nácizmusba hajló világnézet, az általuk hazafiságnak vélt, ám valójában rasszista, radikális nacionalizmus sodorta a politika oldalvizére. Ezt a pozíciójukat növekvő Nyugat-ellenességük is erősíti. Sprigin például egy tavalyi interjúban azt mondta, hogy amikor Európába utazik, „bizonyos értelemben a népek börtö­nében” érzi magát.

Ilja Jasin ellenzéki politikus egy blogbejegyzésében felidézte, hogy 2005-ben a népszerűségben és a szurkolói mentalitásban leginkább a Fradihoz hasonlítható Szpartak Moszkva egyik szurkolói csoportja verte szét az ellenzéki nacionál-bolsevikok pártközpontját, és az egyébként egymással éles ellentétben álló Szpartak és CSZKA támogatói klubjainak vezetői segítettek a Kreml-párti ifjúsági szervezet, a Nasi (Mieink) „erőblokkjának” létrehozásban. Ennek Jasin szerint nemcsak a rendezvények biztosítása lett a feladata, hanem a hatalom ellenfeleinek erőszakos provokálása is. 

„Az igazi férfiak”

Miközben hivatalosan több moszkvai politikus is békés szurkolásra szólította fel az orosz válogatott híveit, néhányan „összekacsintanak” a futballhuligánokkal. Igor Lebegyev például a Twitteren azt írta, hogy „nem lát semmi rosszat a verekedésekben, Szergej Markin, a szövetségi nyomozóbizottság szóvivője szerint pedig Európában meglepődnek a „normális férfiakon”, mert az olyanokhoz szoktak, akiket „a melegparádékon látni”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.