galéria megtekintése

Folyt a vér a marseille-i utcákon

9 komment

NOL

A francia terrorelhárítás és a terrorfenyegetettség miatti biztonsági készültség egyelőre kiválóan vizsgázik az Európa-bajnokságon, de így sem sikerült erőszak nélkül  megúszni. Szombaton az Anglia–Oroszország mérkőzést kísérő összetűzésekben eddig összesen tíz ember sérült meg. Az ultrák vertek, akit értek. Főleg egymást.

Könnygázfelhő, repkedő székek és bárasztalok, mindent elborító üvegszilánkok, vér – így nézett ki Marseille történelmi városnegyede, Vieux-Port, amikor szombaton az orosz és az angol válogatott hívei többórányi italozás után tömegével estek egymásnak a két ország mérkőzése előtt szombaton a franciaországi labdarúgó-Európa-bajnokságon. Az összetűzésekben eddigi információk tízen sérültek meg. Egy brit férfit úgy megvertek, hogy leállt a szíve, és újra kellett éleszteni, de eszméletlenül vittek be a kórházba egy másik áldozatot is.

Fotó: Jean-Paul Pelissier / Reuters

Az ultrák némelyike eközben félmeztelenül, betört, vérző fejjel járt fel és alá az utcákon, csoportokba verődve vágtak hozzá az ellenfél híveihez bármit a székektől és a bárasztaloktól az utcaköveken át a petárdákig.  A kivezényelt biztonságiak könnygázzal és vízágyúkkal oszlatták őket. Erőszak miatt hat embert vettek őrizetbe, és már hétfőn elítélhetik.

 

Egy névtelenséget kérő angol férfi elmondása szerint ő akkor keveredett bele a verekedésbe, amikor a bárnál, ahol ült, a semmiből feltűnt száz orosz ultra, „valaki eldobott valamit”, aztán már kezdődött is a balhé. Egy másik angol szerint egyszerűen rossz ötlet este tartani a mérkőzéseket, addigra ugyanis már mindenki mattrészegre issza magát.  A két társaság képviselőinek egyébként egymástól négy kilométerre eső útvonalon kellett megközelítenie a stadiont, a Stade Velodrome-ot.

Fotó: Jean-Paul Pelissier / Reuters

Az erőszak aztán folytatódott a mérkőzés után is a régi kikötőben, ahol a biztonságiaknak újra könnygázt kellett bevetniük a randalírozó ultrák ellen. A környékbeli bárokat a hatóságok utasították, hogy zárjanak be.

Azzal kapcsolatban, hogy az egészet ki kezdte, az oroszok és az angolok egymásra hárítják a felelősséget, az viszont biztos, hogy az oroszok a stadionban is szívesen folytatták volna a verekedést, az 1-1-gyel végződött mérkőzés lefújása után legalábbis betörtek az angolok számára fenntartott szektorba a Stade de Velodrome-ban, és játszi könnyedséggel újra elfajulhatott volna a helyzet, ha az angolok nem menekülnek el. Bár egy orosz vezérszurkoló, Alekszander Szprigin a Reutersnek azt nyilatkozta, hogy a stadionban már nem volt erőszak, ami a felvételeket látva nem egészen tűnik igaznak, egy orosz szektorból a mérkőzés közben is elindítottak néhány tűzijáték-rakétát.

Fotó: Pool / Reuters

A Twitteren és a Facebookon gyors egymásutánban tűnnek fel az esti és az éjjeli erőszakról készített kép- és videofelvételek. Az oroszok egy része vigyorogva mutatja rajtuk azokat a Szent György-zászlókat, amelyeket a „harcban” vettek el az angoloktól. Van olyan felvétel, amelynek a tanúsága szerint a francia ultrák is beszálltak a balhéba. Ez utóbbi nem lenne túlságosan meglepő, Nizzában helyi fiatalok támadtak rá a holnap Lengyelország ellen kiálló Észak-Írország válogatottjának a híveire Nizzában.

Az angolok egy része eközben azzal vádolja a francia biztonságiakat, hogy olyan szurkolókra is rátámadtak, akik nem vetették bele magukat a verekedésbe, csak énekelve várták, hogy elkezdődjön a mérkőzés.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.