Most & Itt

Má’ megin’ monnyon le!

Volt itt Budapesten valami Nabucco-konferencia, az Európai Unió összes országából államfők, miniszterelnökök és gazdasági miniszterek jöttek...

Volt itt Budapesten valami Nabucco-konferencia, az Európai Unió összes országából államfők, miniszterelnökök és gazdasági miniszterek jöttek a magyar fővárosba, egy nagy, megépítendő gázvezetékről tárgyaltak a résztvevők. Mert senki sem szeretné, ha megismétlődne az, ami miatt néhány héttel ezelőtt a szó soros értelmében is fagyossá vált a levegő Európa legtöbb országában: hogy nem jön az orosz gáz.

Szerencsére a Fideszt nem érinti a gázvita, és a gazdasági világválság is hidegen hagyja őket. De hát miért is foglalkozna hát ilyen pitiáner ügyekkel, hogy mivel fűt majd Európa – ezen belül Magyarország - a következő évtizedekben? A Fidesznél nincs gazdasági válság, nem kell menteni a munkahelyeket, soha még ennyi autót el nem adtak, gyárbezárásról még csak nem is hallottak – a Fidesz köszöni jól van, és még mindig ott tart, hogy a parlament oszlassa fel magát, és legyenek előre hozott választások.

Ezt az ötletüket sajátos módon éppen a Budapesten megrendezett Nabucco csúcs napján osztották meg a közzel. Még itt volt minden európai főmufti, javában tartottak a tanácskozások, amikor Navracsics Tibor frakcióvezér összetrombitált egy rakás újságírót, és az akciót sajtótájékoztatónak álcázva bejelentette: a Fidesz kezdeményezi a Parlament feloszlatását és új választások kiírását. 

A Fidesz vezetői is jól tudják, hogy annyi esélyük van a parlament feloszlatására, mint az egyszeri hintalónak az epsomi derbin - a többi parlamenti párt ugyanis finoman fogalmazva nem érdekelt ebben. De józan ésszel – azaz pártoktól függetlenül - is könnyű belátni, hogy az országnak most úgy hiányzik egy minden bizonnyal mocskos, sárdobálásokkal teli kampány, mint ablakos tótnak a hanyatt esés.

Vagyis sehogy. A Fidesznek viszont már nagyon hiányzik a hatalom, a hívek egyre ingerültebben kérik számon a Vezéren, vajon, mikor váltja be ígéretét, mikor kergeti el a kormányt. A Fidesz vezetői közül sokan emlékeznek még a hatalom édes ízére, ezen belül is a pénztárgépek csilingelésének mámorító muzsikájára, bár ezek az emlékek az idők folyamán egyre fakulnak. Ahogy Hobo énekelte vagy negyedszázaddal ezelőtt: oly sokáig voltunk lenn, hogy már nem is tudjuk, milyen fenn.

Az Amerikai Magyar Népszava - www.nepszava.com - számára írt cikk írott változata


Most & Itt
2009.01.28 09:01

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.