Most & Itt

Hülyék-e az emberek?

Az emberek nem hülyék. Lehet hülyíteni őket, és a hülyülésre hajlamosak meg is hülyülhetnek idei-óráig, ám idővel a legtöbben visszakapcsolnak...

Az emberek nem hülyék. Lehet hülyíteni őket, és a hülyülésre hajlamosak meg is hülyülhetnek idei-óráig, ám idővel a legtöbben visszakapcsolnak normális üzemmenetbe. Egy darabig elképzelhető, hogy a szavaknak hisznek a saját tapasztalataik helyett, ám ezzel nem lehet korlátlan ideig visszaélni.

Az emberek most azt hallják, hogy a bankok, vagy a multik nem hárítják át a rájuk kirótt adókat.  Jó az ilyet hallani, a jó hírt mindig jobb elhinni, mint a rosszat. Emberből vagyunk mindnyájan – szeretetre, jó szóra, kegyes hazugságokra vevők.

Én még nem láttam olyan bankot, amelyik szembe ment volna a saját érdekeivel. Elvileg létezhet jóságos, vagy teszem azt, teszetosza pénzintézet is, de a valóságban nincsenek ilyenek: az önzetlen bankár nem bankár, a tulajdonosai érdekei ellen működő bank lehúzhatja a rolót.

A bank nem jótékonysági intézmény. Abból él, hogy a pénzből még több pénzt csinál, és aki ebben őt akadályozza, azt nem szereti. Ha ad valamit – ügyfélnek, kormánynak, bárkinek – ne legyenek illúzióink: benyújtja a számlát kamatostul.

Az emberek nem hülyék. Hiába mondják nekik, hogy nem lesz itt semmilyen adó áthárítva, ha azt látják, hogy a számlavezetés költsége emelkedik, előbb-utóbb nem a kinyilatkoztatásoknak, hanem a zsebüknek hisznek. És ma már nem lehet a világpiaci árak begyűrűzésével takarózni. Az egypártrendszer idején még elment az ilyesmi, Hogy azért lett drágább a félkilós kiszerelésű ritmikus majompelenkázó automata, azért kell többet fizetni a zsebteleppel is működő érintőképernyős asztali olajkútfúróért, mert a nagyvilágban elszabadult inflációt nem tudtuk megállítani Hegyeshalomnál.

A nagy kereskedelmi láncok sem nyelik le némán a rájuk kirótt állami dézsmát. Elég csak bemenni bármelyik nagyáruházba, és összehasonlítani az árakat a korábbiakkal. Látszólag semmi sem változott – ma is vannak akciók, dögivel. Talán több is, mint régen. Csakhogy a mostani akciós árak erősen közelítenek azokhoz, amelyeket korábban akció nélkül kalkuláltak ki.

A nagyáruházak, minden hírverés nélkül, már elkezdték a vásárlókkal megfizettetni a válságadó terheit.

A fülkeforradalmi lendület még tart valameddig, de ha majd elfogy a zsebekből a pénz, akkor felülkerekedik a józan ész. Nyilván lesznek, akik első felindultságukban a bankokat és a multikat fogják szidni, de a többség idővel rájön, hogy a gazdaság szereplői a saját törvényeik szerint cselekednek. A tigrisből csak kényszer hatására válik növényevő – amint módja nyílik rá, ismét ragadozó vadállat lesz belőle.

Az emberek nem hülyék. Kis időre sok ember is meghülyíthető, ám jó, ha a politikusok tudják: mi, emberek, hosszú távon normálisak vagyunk.

Most & Itt
2010.11.02 13:11

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.