Most & Itt

Filozófust a miniszterelnöknek!

Kellene még néhány filozófus Orbán Viktor mellé. Mindegyik mondhatna neki valami okosságot, írhatna hozzá nyílt levelet. Lám, a Gazsi néven...

Kellene még néhány filozófus Orbán Viktor mellé. Mindegyik mondhatna neki valami okosságot, írhatna hozzá nyílt levelet. Lám, a Gazsi néven elhíresült Tamás Gáspár Miklósnak is milyen jól bejött. Írt egy levelet Orbánnak a Magyar Nemzetben, hogy figyelj Viktor, itt van ez az ember, illetve, csak volt, a Bara József, akit a te rendőreid agyonvertek, majd holtában még föl is jelentettek, nincs ez így jól, menj el a sírjához, vigyél valami virágot, legalább ennyi.


Orbán pedig megköszönte a tanácsot, elment Szatmárnémetibe Bara József sírjához, megállt előtte, és látszott rajta a megrendülés.

Ne firtassuk a részleteket. Hogy nem egyedül ment, hanem a tőle megszokott módon, úgy, ahogyan erdélyi kamionosokat szokott felvenni az autójába. Spontán módon megnyilvánulva, a nép egyszerű gyermekének álcázva magát. Valaki operatőr filmre vette, amikor megérkezett a temetőbe, magától ugye nem került volna megörökítésre a megható jelent. Orbán az autóban sem egyedül utazott - odabent is volt valami mozgás. Sofőr talán, aki egész úton vezetett, s csak az utolsó néhány métereken engedte át a volánt gazdájának. Esetleg testőr, aki vigyázta a biztonságát - nem tudjuk meg soha.

Azt viszont tudjuk, mert világgá lett kürtölve, hogy válaszlevél is íródott TGM-nek, Netuddki aláírással. Orbán írta a levelet álnéven, amelyben megköszönte Tamás Gáspár Miklósnak, hogy figyelmeztette a mulasztására és egyben kötelességére. Hogy illő lenne lerónia a kegyeletét Bara József sírjánál, akit a rendőrei agyonvertek. Kedves Gazsinak nevezte a filozófust Orbán a Netuddki aláírású levelében, kávéra is invitálta, kedélyes kvaterkázásra.

Ki tudja, össze jön-e a beszélgetés, a filozófusok, tudjuk, nagyon elfoglaltak mostanában. Igaz, Orbánnak is van dolga elég, bár mostanában talán egy kis jól megérdemelt lazítás is belefér: végéhez közeledik a futballszezon, a Felcsút bajnok lett, és a Videotonnak is már csupán néhány meccse van hátra.

De az ügynek vannak tanulságai. Elsősorban az, hogy becsüljük meg a filozófusokat, mert sokkal fontosabbak ők nekünk, mint hinnénk. Már Horn Gyulának is baja lett abból, hogy összerúgta a port a filozófusokkal, amikor egy nem túl szerencsés pillanatában azt találta mondani, hogy túlságosan sok a filozófus az országban. Amiben egyébként lehet valami. Nekem ugyan nem tűnt fel korábban, de miután a Gyula miniszterelnök ezt mondta, jobban odafigyeltem, és tényleg: eldob az ember egy követ, és biztosan filozófust talál. Nem volt rosszindulat abban, amit a Gyula miniszterelnök mondott, csupán meggondolatlanság és némi faragatlanság.

Orbán már szervezetten támadt a filozófusokra. Hű csatlósa, a mindenre kész és mindenre kapható Magyar Nemzet többrészes cikksorozatban leplezte le a magyar filozófustársadalom elvetemültségét. Akik, ahelyett, hogy Platon, Hegel és Kant munkásságában gyönyörködnének, inkább azon ügyködnek, hogyan tudnának minél több pénzt lenyúlni. Ezért ülnek a szobáikban, s bámulják a köldöküket napestig.

Amikor kiderült, hogy az egészből egyetlen szó sem igaz, azt már nem verte nagydobra a Magyar Nemzet. Piciny, szabad szemmel szinte láthatatlan cikkecskékkel emlékeztek meg a hazugságaikról.

Vonnegutttal szólva: így megy ez.

Most, hogy Gazsinak ilyen jól bejött, kiderült, hogy mennyire kevés filozófus van az országban. Ahhoz képest, amennyire szükség lenne.

Mert ha valaki, ők tudnak hatni a miniszterelnökre. Írnak neki egy nyílt levelet, aztán abbahagyja az ország számára csak bajt, és szégyent hozó szabadságharcot. Még egy levél, és Orbán befejezi a jogállam lebontását, a társadalmi csoportok egymásnak ugrasztását. Ha pedig egy filozófus azt kéri tőle, kérjen bocsánatot, amiért kormánya – nyereségvágyból kifolyólag - elengedte a baltás gyilkost, Orbán elzarándokol Örményországba. Amikor valamelyik gondolkodó azt kéri tőle, hogy fogja vissza csókosait az össznépi mutyiban, Orbán már hívja is a stábot, akik filmre veszik, amint veszi a telefont, és azonnal intézkedik.

Kellene egy filozófus a miniszterelnök mellé a sajtószabadságra, egy másik, aki a lerombolt oktatást építtetné újra vele, egy harmadik, aki bocsánatot kérne a Kossuth téri fákért.

Egy negyedik, Matolcsy tündérmeséiért. (Utóbbira lehet, hogy két filozófus is kevés lenne.)

Sok-sok filozófus kellene a miniszterelnök stábjába, olyanok, akikre hallgat a miniszterelnök.

Hajráf Magyarország, hajráf Gazsi!

Most & Itt
2013.05.15 08:05

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.