Az MTV-ből a Dunába csorgatná a pénzt az MSZP

Az eddigi hétmilliárd forint után újabb két és fél milliárdot vonna el a Magyar Televíziótól az MSZP-frakció. A pénzt a Duna TV-nek juttatnák.

Jánosi György szocialista médiapolitikus költségvetési módosító javaslatot terjesztett be, amellyel újabb 2,5 milliárd forintot vonna meg a Magyar Televíziótól, amit a Duna Televízióhoz csoportosítanának át. Ő maga úgy tudja, pártjának frakciója támogatja. Ha a javaslatot elfogadják, az idei 25 milliárd helyett jövőre 15 milliárd forintból gazdálkodhat az MTV. Ez a mai létszám mellett csődöt jelent.

A kormány a büdzsé első változatában megvont 7 milliárdot abból a 9,5 milliárd forintból, amelyet a - kötelezően folyósítandó támogatáson túl - az MTV-nek éveken át juttatott. Jánosi javaslata most a maradék két és fél milliárdot is elvonná.

Jánosi utalva az MTV vezetőinek nyilvánosságra hozott, illetve kiszivárgott milliós fizetéseire és prémiumaira, kijelentette: el kell zárni a csapot, megálljt kell parancsolni a közpénzek elherdálásának. A közszolgálatiságot ő egyre inkább a Duna Televíziótól várja.

Jánosi módosító javaslatát Balogh László, a tévékuratórium KDNP-s elnökhelyettese politikai támadásként, kicsinyes bosszúként értékelte.

A tévé ügyvezető alelnöke, Medveczky Balázs hasonló hangnemben kommentálta a javaslatot. Szerinte Jánosi álláspontjában hetek alatt 180 fokos fordulatot vett, hiszen a parlament kulturális és sajtóbizottságának szeptember 22-i ülésén még arról beszélt: "valóban úgy tűnik, nincs elég pénz, hogy színvonalas, mennyiségében is megfelelő közszolgálati műsort sugározzon az MTV".

A Népszava csütörtöki, megerősített információja szerint a pénzhiányra való tekintettel a televízió egyes műsorait a Pólus Center stúdióiba költöztetné át. Módosítaná vagy felmondaná a Wing Zrt.-vel az új óbudai székházra kötött, 22+18 évre szóló, rendkívül költséges szerződést. Medveczkyék a Nap-kelte-megállapodást a napokban mondták fel a kuratórium megkerülésével, ám a székházszerződés nagyobb falat.

Előzetesen gondoskodni kellene a tévé új helyen történő elhelyezéséről, az ehhez szükséges szerződéseket pedig az ügyvezetőnek be kellene vinnie a kuratóriumi elnökség elé, hiszen szerda óta csak húszmillió forint alatti szerződést írhat alá jóváhagyás nélkül. Az MSZP-s, SZDSZ-es és MDF-es többség aligha hagyná jóvá a költözést. Másfelől: az óbudai új székház évi csaknem 12 millió eurós bérleti díjáért - rendkívüli felmondás esetén - akkora kártérítést követelhetne a Wing Zrt., hogy azt a köztelevízió teljes vagyona sem fedezné.

A bérleti díjat ráadásul az államkincstár utalja a bérbeadónak, a szisztémát a költségvetési törvény rögzíti - a szerződés felmondásakor tehát ezt a jogszabályt is módosítani kellene. Jánosi azt mondta: itt lenne az ideje, hogy tiszta vizet öntsenek a pohárba székházügyben. Akár bírósági eljárásban is vállalnia kell az esetleges felelősséget a szerződést jóváhagyó tévékurátoroknak, televíziós vezetőknek.

A televíziót a Cégbíróság is szorongatja, amely a közelmúltban tízmillió forintra bírságolta az MTV Zrt.-t, mert annak másfél éve nincs választott elnöke.

Ki kellett volna zárnia az országos kereskedelmi rádiós frekvenciák pályázatából a jelenleg a Sláger Rádió által használt frekvenciáért induló Advenio Zrt. ajánlatát - nyilatkozta Tímár János, a médiahatóság SZDSZ által jelölt tagja. A Lánchíd Rádió Kft. ugyanis közvetett módon befolyásoló részesedéssel rendelkezik az Advenio Zrt.-ben, mégsem nyilatkozott arról, hogy ha az Advenio nyer, a Lánchíd Rádió lemond fővárosi frekvenciájáról. Tímár szerint a hatóságnak nem lett volna mérlegelési joga az ügyben.

A Duna Televízió elnöke, Cselényi László - plusz 2,5 milliárdhoz juthatnának
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.