Videón jelentkezett az ISIS vezére

Az eddig csak „a láthatatlan sejk” becenéven ismert Abu Bakr al-Bagdadi kalifaként tartott beszédet egy moszuli mecsetben.

A Mohamed próféta világi és szellemi örökösének számító kalifaként minden muzulmánt engedelmességre szólított fel szombaton Abu Bakr al-Bagdadi, a szélsőséges szunnita szervezet, az ISIS vezetője.

Bagdadi a moszuli al-Nuri mecsetben, a ramadán pénteki imája alkalmából állt a nyilvánosság elé. A21 perces, a dzsihadista honlapokon futótűzként terjedő videón azzal fordulva a muzulmánokhoz, hogy mindenkit öljenek meg, aki az ő személyes ellenségének számít. Azt, hogy kalifa lett, évszázadokkal ezelőtt elveszett kötelességnek nevezte. – Teher, ami engem illet – mondta erről. Egy felirat tanúsága szerint hivatalosan az „Ibrahim kalifa, minden igazhitűek emírje" címet viseli.

Az ISIS a múlt héten kiáltott ki kalifátust Szíria és Irak ellenőrzése alatt álló területein, később jelezve, hogy öt éven belül Európát Ausztriáig, Ázsiát Pakisztánig, Afrikát pedig Kenyáig akarja elfoglalni.

A fenyegetéseken túl Bagdadinak egyébként sikerült többé-kevésbé az egész világ előtt nevetségessé tennie magát, a videó tanúsága szerint ugyanis egy méregdrága luxuskarórát vett fel az első nyilvános szereplése kedvéért. Hogy Rolexet vagy Omegát, azt a szakértők is csak találgatják, az viszont biztos, hogy az újdonsült kalifának van mit a tejbe aprítania. Olyan gazdag terrorszervezet, mint az ISIS, jelenleg aligha van még egy a világon. A szunnita szélsőségesek 429 millió dollárnak megfelelő dinárra és aranyra tehették rá a kezüket csak az iraki nemzeti bank moszuli épületének a kifosztásakor. Három éve az afganisztáni tálibok 470, az Irán támogatását élvező síita szélsőséges szervezet, a Hezbollah 500 millió dollárból gazdálkodhatott – írja az International Business Times.

Az ISIS vezéréről eddig nem sokat lehet tudni azon kívül, hogy az iraki Szamarrában született és 2005-2009 között négy évet ült az amerikaiak egyik iraki börtönben, ahol összesen két fénykép készült róla. A fáma egyébként úgy szól, hogy Bagdadi kereskedőből vedlett dzsihadistává és emelkedett ki tavaly az al-Kaidát elhagyó szunnita szélsőségesek közül az ISI első emberévé, de Oszama bin Ladennel, az al-Kaida három éve likvidált vezérével ellentétben nem szívesen szerepel videókon és hangüzenetben sem  fordul a híveihez. Ők emiatt a „láthatatlan sejk" becenevet ragasztották rá. Már többször – utoljára pár napja – keltették a halálhírét. A hivatalos bagdadi álláspont szerint a videó hamisítvány. Bagdadi sérülten fekszik valahol. Elemeztük a videót. Vitathatatlan, hogy nem ő a főszereplője – mondta a Reutersnek Szaad Maan dandártábornok, az iraki belügyminisztérium szóvivője.

Az ISIS három és fél hete indított offenzívát a síita többségű Irakban. Ez Moszul elfoglalásával kezdődött, de a szunnita szélsőségesek később  több nagyvárost is a hatalmukba kerítettek, és közvetve már a fővárost, Bagdadot fenyegetik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.