Magyarországot is elfoglalnák véreskezű iraki szélsőségesek

A fél Irakon átgázoló ISIS öt éven belül Ausztriáig és Szlovákiáig hatolna be Európába, Oroszországtól pedig elvenné a Krímet.
Merész hódítási tervekkel jelentkezett hétfőn az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ISIS), amely öt éven belül Magyarországot is elfoglalná – derül ki abból a térképből, amelyet a fél Irakon átgázoló szunnita szélsőségesek hoztak nyilvánosságra ma, egy nappal azután, hogy kalifátust kiáltottak ki Szíria és Irak ellenőrzésük alatt álló területén.

A Twitteren nyilvánosságra hozott térkép tanúsága szerint az ISIS ezzel a területtel vajmi kevéssé elégedett. Egy egyesült iszlám kalifátus nevében a szunnita szélsőségesek öt éven belül Európát Ausztriáig és Szlovákiáig – Marokkó felől Spanyolországig –, Ázsiát Pakisztántól Kazahsztánig, Afrikát pedig Kameruntól a Közép-afrikai Köztársaságon át Kenyáig és Szomáliáig foglalnák el. Figyelemreméltó, hogy az ISIS rátenné a kezét az Oroszország által márciusban annektált ukrán régióra, a Krímre is.

Az ISIS-nek jelenleg 7-8 ezer embere van, de ez elég volt ahhoz, hogy Irakban napokon át megfutamítsa annak a hadseregnek az egységeit, amelynek összesen 350 ezer katonája van, és az amerikai kivonulás, 2011 óta pedig több mint negyvenmilliárd dollárt fordítottak a fejlesztésére.

Az ISIS a taktikai felkészültségén túl egyébként az anyaszervezetét, az al-Kaidát megszégyenítő kegyetlenségéről hírhedt. Szíriában – ahol a három éve tartó polgárháború alatt már mindenki elkezdett harcolni mindenki ellen – nem egyszer megtörtént, hogy a Bassár el-Aszad elnök erői ellen elvileg velük együtt küzdő, de mérsékelt iszlamista felkelőket feszítettek keresztre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.