Kalifátust kiáltottak ki a szunnita szélsőségesek

Szaddám Huszein szülővárosáért, Tikritért továbbra kemény harcok folynak Irakban.
Független államot – kalifátust – kiáltottak ki vasárnap Szíria és Irak területén a szunnita szélsőségesek. Az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ISIS) bejelentése szerint a szervezet súra tanácsa döntött a kalifátus megalapításáról, amely – írja a Financial Times – sok muzulmán hite szerint Mohamed próféta világi és szellemi örökösének számít. A kalifa az ISIS vezetője, a láthatatlan sejk néven ismert Abu Bakr al-Bagdadi, aki most a világ minden muzulmánjától hűségesküt vár.

Az ISIS akkorra időzítette a bejelentést, amikor Irakban kiújultak a harcok a néhai diktátor, Szaddám Huszein szülővárosért a szunnita szélsőségesek és a síita miniszterelnök, Núri al-Maliki hadseregének az egységei között. A hadsereg korábban bejelentette, hogy az ISIS által június 11-én elfoglalt Tikritet visszavették a szunnita szélsőségesektől, de ezt az ISIS cáfolta. A várost most az iraki légierő vadászgépei bombázzák, néhány negyedben – így Kadisszijahban, ahol az egyetem is van – pedig véres harcok folynak az ellenőrzésért. Kasszem Atta altábornagy, a hadsereg szóvivője szerint az iraki hadsereg egységei több irányból támadják a várost. Egy részük a közeli Didzslába vonult vissza, miután egy szombati offenzíva meglepően kemény ellenállásba ütközött.

Maliki azt reméli, hogy nemsokára sikerül megtörni az ISIS offenzíváját, amely három hete Moszul elfoglalásával kezdődött Irakban. Ehhez az eszközt azok az Szu-25-ös és Szu-30-as vadászgépek jelenthetik, amelyekből az első öt szombaton landolt Irakban és napokon belül hadrendbe áll.

Az ISIS a tavalyi megalakulása óta nagy területeket sikerült kihasítania a három éve polgárháború sújtotta Szíriából, ahol harcot vív Basár el-Aszad elnök ellen, és a szintén aszad-ellenes, de mérsékelt ellenzéki erők ellen is. A londoni székhelyű emigráns szervezet , az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja úgy tudja, hogy a szunnita szélsőségesek szombaton az Aleppo tartomány keleti felén fekvő Deir Háferben kivégeztek, majd nyilvánosan keresztre feszítettek nyolc felkelőt – akikkel az Aszad-ellenes harcban elvileg egy oldalon állnak – a holttestüket pedig közszemlére tették a város főterén. Összetűzésekbe bocsátkoztak az ISIS egységei a főváros, Damaszkusz környékén is, ahol első ízben csaptak össze más Aszad-ellenes felkelőkkel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.