Vád emelhető a hercegnő ellen

Krisztina hercegnő ellen férje, Inaki Urdangarin pénzmosási és adócsalási ügye miatt emelhet vádat José Castro bíró.
Az előzetes vizsgálatot szerdán lezáró Castro megerősítette az adócsalás és pénzmosás vádját, valamint közölte, mostanra elég bizonyíték gyűlt össze ahhoz, hogy eljárás induljon a hercegnő ellen.

 

Az ügyben három éve vizsgálódó bíró szerint VI. Fülöp spanyol király nővérének is haszna származott férje gyanús pénzügyeiből, valamint elősegítette az illegális tevékenységet, így korrupció miatt ő is vád alá helyezhető, írja az El País.

 

A spanyol sajtóban csak Noós-ügyként elhíresült eset lényege, hogy a vádak szerint a hercegnő férje, a kézilabdázóból üzletemberré lett Urdangarin üzlettársával együtt 5,8 millió eurót tüntetett el az adóhatóság elől. A pénzt az általuk vezetett Noós Intézet kapta a valenciai és a baleári-szigeteki tartományi kormányoktól sportesemények rendezésére. Ám az összeg továbbfolyt a családi vállalkozásba, az Aizoonba – amelynek Krisztina résztulajdonosa volt –, majd eltűnt az adóhatóság szeme elől.

 

José Castro, a vizsgálóbíró hihetetlen kitartással göngyölítette fel az ügyet, hosszú hónapok gyakorlatilag mással sem foglalkozik, mint a hercegnő bevételi, kiadási és adózási múltjával. Szerinte épp elég terhelő bizonyíték van arra, hogy nemcsak csendestárs volt, hanem tudott is férje üzelmeiről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.