UNESCO: háborús bűntett az ókori város lerombolása

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) elítélte és háborús bűntettnek minősítette pénteken, hogy az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elkezdte eldózerolni az észak-iraki Nimrúd (az ókori Kalhu) régészeti parkjának asszír romjait. A párizsi székhelyű szervezet jelezte, hogy az ENSZ-hez és a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbírósághoz (ICC) fordult az ügyben.

"Nem hallgathatunk. A kulturális örökség szándékos elpusztítása háborús bűntett. Arra kérem a térség valamennyi politikai és vallási vezetőjét, hogy emeljen szót ez ellen az újabb barbarizmus ellen" - írta közleményében Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója.

Jelezte, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának elnökéhez és a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyészéhez fordult az ügyben, és arra kéri a teljes nemzetközi közösséget, hogy egyesítse erőit ennek a katasztrófának a megállítására.

Bokova szerint az Irakot sújtó kulturális tisztogatás semmit és senkit nem kímél: az emberi életeket, a kisebbségeket sújtja, és az emberiség több ezer éves kulturális örökségének szisztematikus pusztításával jár.

Az iraki idegenforgalmi és régészeti minisztérium meg nem nevezett forrásra hivatkozva közölte, hogy az Iszlám Állam emberei elkezdték eldózerolni csütörtökön az ellenőrzésük alatt lévő Nimrúd régészeti parkjának asszír romjait. Az IÁ szembeszáll a világ akaratával és az emberiség érzéseivel - olvasható a hivatal Facebook-oldalán megjelent közleményben.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa február végén elítélte az Iszlám Állam kultúraromboló barbár tetteit. Az Iszlám Állam az ezt megelőző napon tett fel az internetre egy videofelvételt, amelyen emberei szétzúznak több ókori tárgyi leletet az egyik moszuli múzeumban és az ugyancsak a városban fekvő, az asszír birodalom egykori fővárosához, Ninivéhez vezető hatalmas kapuk egyikénél, a Nirgal Kapunál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.