Porig rombolt egy ókori várost az Iszlám Állam

A szunnita szélsőséges csoport fegyveresei kifosztották és a földdel tették egyenlővé az észak-iraki asszír várost, Nimrúdot.

A város nem messze fekszik Moszul (az ókori Ninive) városától, amely az IS uralma alatt áll. Az asszír várost időszámításunk előtti tizenharmadik században alapították. Nimrúd felbecsülhetetlen értékű régészeti parkkal rendelkezik, melyet a terroristák elkezdtek ledózerolni.

Reuters hírügynökségnek a helyi törzs egyik tagja is megerősítette, hogy az IS tagjai a földdel egyenlővé teszik Nimrúd régészeti kincseit. A szélsőségesek szobrokat és az épületeket is tönkretettek.

Az Iszlám Állam tagjai úgy vélik az ókori épületek és szobrok hamis bálványok, amelyeket el kell pusztítani. A BBC-nek nyilatkozó archeológus szerint a terroristák megpróbálják eltörölni a történelmünket.

Az iraki Idegenforgalmi Minisztérium közölte, az Iszlám Állam fegyveresei most úgy szállnak szembe a világgal, hogy elpusztítják történelmi emlékeit.

A szunnita szélsőséges csoport múlt héten egy videót tett közzé, melyben egy moszuli múzeumban döntenek le történelmi szobrokat, és végeztek óriási pusztítást. 

A terroristák barbár tettére Irak egy megnyitóval válaszolt, 12 év után újra megnyitották a Bagdadi Nemzeti Múzeumot. Az intézményt még az iraki háború előtt zárták be. A megnyitón Hajder al-Abadi miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a végsőkig üldözni fogja a terroristákat, akik meg fognak fizetni tetteikért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.