Ultrakonzervatív politikus lesz a török kormányfő

Binali Yildirim eddigi közlekedési minisztert jelölte a kormányzó török Igazság és Fejlődés Pártja vezetősége (AKP) pártelnöknek és kormányfőnek csütörtöki ülésén. Május 22-én rendkívüli kongresszust tartanak, ahol a döntést véglegesítik.

Binali Yildirim híveit köszönti egy csütörtöki pártgyűlésen
Binali Yildirim híveit köszönti egy csütörtöki pártgyűlésen
Umit Bektas / Reuters

A miniszter az isztambuli műegyetemen tengerhajózási szakot végzett, s a kilencvenes években már Recep Tayyip Erdogan mellett dolgozott. A mostani államfő Isztambul polgármestere volt, Yildirim pedig a két kontinensen elterülő óriásváros hajóközlekedését irányította.

Amióta 2002-ben az AKP először hatalomra jutott, Yildirim többször volt már közlekedési miniszter, irányítása alatt több új szupergyors vasútvonal, számos infrastrukturális beruházás készült el.

Erdogan csapata a török nagytőkét az állami fejlesztésekbe való bevonással jutalmazza, köti magához, s kötelezi le. 2005-ben bejárta a sajtót egy fotó, ahol a miniszter részt vett egy üzleti ebéden, miközben elfátyolozott felesége tőle külön, egy másik asztalnál ült.

Yildirimet megvádolták, hogy részese a kormányzati lehallgatásoknak, mire azzal riposztozott: Nem kell tartania a lehallgatástól, ha nem követett el semmit! 2013-ban időlegesen távozott a posztjáról, amikor a nagy kormányzati korrupciós hullám őt is érintette. Erdogan ezt később ellene irányuló államcsínykísérletnek minősítette.

Yildirim a távközlési terület gazdájaként többször támadta a közösségi médiát, részese volt a Twitter törökországi betiltását célzó állami akcióknak. 2014-ben indult az izmiri polgármesteri posztért, de vereséget szenvedett a középbal jelöltjével szemben.

„Száz százalék hűséggel elégedett Erdogan”

A török parlamentben erős többséget kapott az a törvényjavaslat, amely megfosztaná mentelmi joguktól a kurd érdekeltségűnek mondott Népek Demokratikus Pártja 59 képviselőjét. Tovább a cikkre: >>>

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.