galéria megtekintése

„Száz százalék hűséggel elégedett Erdogan”

3 komment


Miklós Gábor

A török parlamentben erős többséget kapott az a törvényjavaslat, amely megfosztaná mentelmi joguktól a kurd érdekeltségűnek mondott Népek Demokratikus Pártja (HDP) 59 képviselőjét. A törvényjavaslat ügyében újabb szavazások lesznek, s ha nem kap kétharmadot, akkor népszavazásra bocsátják.

A héten Budapesten járt Tugba Hezer, a HDP képviselője, akitől elsősorban azt tudakoltuk: miért akarják megfosztani a mentelmi jogától, miért kívánja a hatalom börtönbe zárni?

Szétbombázott házát nézi egy asszony a kurd többségű Diyarbakirban
Sertac Kayar / Reuters

A fiatal képviselőnő szerint az ő és frakciótársai elleni vádpontok mind a képviselői munkájuk, parlamenti felszólalásaik alapján születtek. Az uralkodó Igazság és Fejlődés pártja (AKP), elsősorban Recep Tayyip Erdogan államfő úgy véli: a HDP a fő akadálya annak, hogy Törökország elnöki típusú köztársasággá alakuljon, amelyben Erdogan kezében összpontosulna minden hatalom. Hezer azt mondja, hogy Ahmet Davutoglu miniszterelnöknek is azért kellett lemondania, mert csak kilencven százalékban követte a „Főnök" utasításait. Ezt pedig Erdogan nem tűri el.
Hezer úgy véli, hogy az államfő demagógiája kizárja a társadalomból mindazokat, akik nem tagjai a török és szunnita muzulmán többségnek.

 
– Erdogan etnikai gyűlöletet szít, igaz, arra nincs bizonyíték, hogy a kurdellenes atrocitásokat is ő irányítaná

– mondja. Bár azokat nem is akadályozza meg. Jó példa erre, hogy Can Dündar ellenzéki lapszerkesztőre támadhatott egy pisztolyos merénylő az isztambuli bíróság előtti jól védett, lezárt téren. – Egy ilyen incidenst csak a hatalom inspirálhatott és tehetett lehetővé – szögezte le.

Tugba Hezer

A kérdésre, milyen kapcsolat fűzi pártját a terroristának minősített, betiltott Kurd Munkáspárthoz (PKK), azzal válaszol, hogy a HDP békés, demokratikus párt, elutasítja az erőszakot. Amikor Erdogan a PKK-val való kiegyezést szorgalmazta, akkor a HDP közvetítőtként lépett fel az államfő kérésére. Az ő nevében tárgyaltak a börtönben a PKK vezetőjével, Abdullah Öcalannal, az ő nevében utaztak iraki területre a PKK parancsnokaihoz.

Közben Erdogan letett a megegyezésről, és 180 fokos fordulattal háborút indított a törökországi kurdok ellen. Egy éve dúlnak a harcok, egy sor város romokban hever, legalább ezer civil vesztette életét. Közben a HDP többszáz önkormányzati képviselőjét tartóztatták le. A hadsereg harckocsikkal támadja a kurd városokat. Most is több településen van kijárási tilalom, ahogy parlamenti képviselők, úgy újságírók sem juthatnak a hadműveleti területre – mondja.

Tugba Hezer szerint ma újra veszélyes lehet az utcán kurd nyelven beszélni. Az anyanyelvi oktatás ígérete nem valósult meg, legfeljebb heti fakultatív tanórában lehet kurdul tanulni. Az ő pártja – hangoztatja – nem csak a kurdoké. Törökök, örmények, keresztények, muzulmán vallási kisebbségek is a HDP-ben találták meg a képviseletüket. Ha ilyen kétségbeejtő a helyzet, lehetséges, hogy a vízumkényszer megszüntetése nyomán kurdok ezrei kérnek majd menedékjogot az EU-ban? – A menedékjog emberi jog. Akik ilyen kétségbeejtő helyzetbe jutnak, joggal kérhetnek ilyen segítséget is – mondta Tugba Hezer.

Tugba Hezer

A 28 éves képviselő egészségügyi diplomát szerzett és tanárként dolgozott, mielőtt a HDP parlamenti képviselője lett. Az ankarai törvényhozás legfiatalabb tagja. Fivére, Musa Kasim a betiltott Kurd Munkáspárt (PKK) harcosaként esett el.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.