Ukrán válság: Washington nem vár sokat Kerry útjától

Az Egyesült Államok nem vár sokat az Oroszországgal az ukrajnai válságról folytatandó tárgyalásoktól, de fontosnak tart minden, a helyzet csillapítására irányuló erőfeszítést – jelentette ki szerdai kongresszusi meghallgatásán Victoria Nuland európai ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkár-helyettes.

Az amerikai külügyminiszter egyébként „több mint aggasztónak" nevezte a kelet-ukrajnai fejleményeket, és annak az aggodalmának adott hangot, hogy a Krím annektálása után Oroszország benyomulhat Kelet-Ukrajnába.

Oroszország, Ukrajna, az Egyesült Államok és az Európai Unió képviselői a jövő héten külügyminiszteri szintű tanácskozást tartanak majd az ukrajnai válságról. A tervek szerint John Kerry, az amerikai és Szergej Lavrov, az orosz diplomácia vezetője külön is találkozik majd.

Nuland szerint Washingtonnak nincsenek nagy elvárásai a várhatóan bécsi színhelyű tárgyalásokkal kapcsolatban, de fontosnak tartják „e  diplomáciai ajtó nyitva tartását”. Az USA mindenesetre azt üzeni Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy  a NATO területe sérthetetlen – idézte az MTI a vezető amerikai diplomatát a kelet-európai NATO-tagok esetleges fenyegetettségével kapcsolatban.

Kelet-Ukrajnában közben folytatódtak a terrorellenes akciók. Arszen Avakov belügyminiszter ígérete szerint az oda vezényelt egységek rövid időn belül megoldják a donyecki, harkivi és luhanszki helyzetet. Az utóbbi városban az ukrán belbiztonsági szolgálat (SZBU) oroszbarát tüntetők által megszállt épületéből időközben több mint ötven embert kiszabadítottak. Avakov szerint az épületben nem SZBU-sokat tartanak túszként fogva. 

Ukrajna az árvita miatt felfüggesztette az orosz gáz átszivattyúzását tározóiba. Kijev a Gazprom orosz állami gázvállalatnak a korábbi árat szeretné fizetni: ezer köbméterenként 268,5 dollárt. Moszkva azonban áprilistól ezer köbméterenként 480 dolláros áron hajlandó gázt szállítani Ukrajnának, amely még nem rendezte a márciusi gázszámlákat, tartozása több mint 550 millió dollár. A világ vezető hitelminősítője, a Moody’s tucatnyi ukrajnai bank, köztük a helyi OTP-érdekeltség különböző kockázati besorolásaira jelentett be zömmel negatív minősítési lépéseket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.