Újabb terrorista akció Isztambulban

Szerdán egy fegyveres férfi hatolt be a kormányzó konzervatív Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) Isztambul Kartal kerületében található székházába.

A fegyveres egy olyan török zászlót függesztett az épület felső emeletének ablakába, amelyen egy fehér kard motívuma látható - írja a Reuters a Dogan hírügynökségre hivatkozva. A férfi állítólag valamit kiabált is ablakból, ám nem lehetett hallani, mit mond. A rendőrség lezárta a környéket, a török biztonsági erők pedig behatoltak az épületbe és őrizetbe vették a támadót - írja a BBC.

Mindez azután történt, hogy kedden a közel egész napos országos áramszünet mellett az utóbbi évek legnagyobb túszdrámája zajlott Isztambulban. Ahogy arról mi is beszámoltunk, március 31-én fegyveresek hatoltak be az isztambuli Caglayan igazságügyi palota épületébe, amelynek hatodik emeletén túszul ejtették Mehmet Selim Kiraz ügyészt. A török speciális egységek az esti órákban végeztek a túszejtőkkel, ám addigra a két fegyveres rálőtt a túszul ejtett ügyészre, akit életveszélyes állapotban szállították kórházba. A férfi belehalt sérüléseibe.

A támadás mögött sajtóértesülések szerint a Népi Felszabadító Forradalmi Párt/Front (DHKP-C) török szélsőbaloldali szervezet áll, amely honlapján korábban Kiraz megölésével fenyegetőzött. Az isztambuli ügyész annak a 15 éves fiúnak az ügyében nyomozott, aki a 2013-as kormányellenes tüntetések idején szenvedett fejsérülést, és 269 napig feküdt kómában, mielőtt életét vesztette.

A DHKP-C weboldalán követelte, hogy a rendőr, aki a szervezet szerint Elvan haláláért felel, tegyen vallomást a televízióban, valamint hogy ejtsék a vádakat azok ellen, akik a fiú halála után tartott véres tüntetéseken az utcákra vonultak.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.