Túszul ejtettek egy ügyészt Törökországban

Egy szélsőbaloldali török szervezet, a Népi Felszabadító Forradalmi Párt/Front (DHKP-C) Isztambulban kedden túszul ejtett egy ügyészt, aki Berkin Elvan ügyében nyomozott. A 15 éves fiú tavaly márciusban hunyt el. 269 napot töltött kómában, miután a kormányellenes tüntetések során fejbe találta egy könnygázgránát egyik darabja.

Fegyveresek hatoltak be kedden az isztambuli Caglayan igazságügyi palota épületébe, amelynek hatodik emeletén túszul ejtették Mehmet Selim Kiraz ügyészt.

A túszejtés helyszíne, az isztambuli igazságügyi palota
A túszejtés helyszíne, az isztambuli igazságügyi palota
Forrás: geolocation.ws

A Reuters írja, hogy a Népi Felszabadító Forradalmi Párt/Front (DHKP-C) török szélsőbaloldali szervezet áll a támadás mögött. A szervezet a honlapján korábban Kiraz megölésével fenyegetőzött, az isztambuli ügyész annak a 15 éves fiúnak az ügyében nyomozott, aki a 2013-as kormányellenes tüntetések idején szenvedett fejsérülést, és 269 napig feküdt kómában, mielőtt életét vesztette. A DHKP-C weboldalán követeli, hogy a rendőr, aki a szervezet szerint Elvan haláláért felel, tegyen vallomást a televízióban, valamint hogy ejtsék a vádakat azok ellen, akik a fiú halála után tartott véres tüntetéseken az utcákra vonultak.

Elvan temetése 2014 márciusában
Elvan temetése 2014 márciusában
Murad Sezar / Reuters

Kirazt a szivárgó hírek szerint az igazságügyi palota hatodik emeletén tartják fogva, a túszejtésről már fényképek is terjednek az interneten. Az épületet evakuálták, a török speciális egységek pedig behatoltak az intézménybe. Elvan apja arra kéri a túszejtőket, engedjék el az ügyészt. „A fiam halott, de ne hagyják, hogy más is meghaljon. Vérrel vért lemosni nem lehet” – idézte a férfit a BBC.

Az áramszünet is kedvezett a túszejtőknek

Kedden délelőtt áramszünet volt, leállt a metró- és a villamosközlekedés is Isztambulban. Kora délutánra a nagyvárosban részlegesen visszaállt ugyan az áramellátás, ám a túszejtők kihasználva a helyzetet délelőtt fegyvereikkel együtt könnyedén átjuthattak az igazságügyi palota átvilágító kapuján. 

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök azt nyilatkozta, az áramszünet minden lehetséges okát vizsgálják, a kormányfő a terrortámadást sem zárta ki – írja a CNN.

A szélsőbaloldali szervezet korábban azzal vált ismertté, hogy az egyik tagja 2013 februárjában működésbe hozott egy robbanószerkezetet az Egyesült Államok ankarai nagykövetségének bejáratánál. A terrortámadásban az elkövető mellett egy biztonsági őr, egy nő is életét vesztette.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.