Újabb ellenzéki ukrán politikust gyilkoltak meg

Az elmúlt három hónapban legalább nyolc ellenzéki politikus halt meg rejtélyes körülmények között Ukrajnában. Oleg Kalasnyikov a volt ukrán elnök, Viktor Janukovics híve és a Majdan-ellenes tüntetések egyik főszervezője volt.

Egyelőre eltérő hírek keringenek arról, hogy a volt ukrán politikus holttestére kijevi háza előtt vagy házában találtak rá, annyi azonban bizonyos, hogy testén golyó ütötte sebek voltak. Nem világos, hogy gyilkosság áldozata lett-e vagy öngyilkosságot követett el, a rendőrség vizsgálja az ügyet – írja az International Business Times.

Nem Kalasnyikov az első Viktor Janukovics volt elnök hívei közül, aki az elmúlt három hónapban rejtélyes halált halt. A nyomozások több esetben arra jutottak, hogy az illető öngyilkosságot követett el, bár a hatóságok azt is elképzelhetőnek tartják, néhányukat mégis megölték, vagy pedig öngyilkosságra kényszerítették.

Az 52 éves politikus volt Janukovics helyettese a Régiók Pártjának frakciójában, és aktívan részt vett a hatalomváltást és európai integrációt követelő Majdan-tüntetések szervezésében is.

„Az elhunyt minden kétséget kizáróan sokat tudott arról, kik és miként finanszírozzák a Majdan-ellenes tüntetéseket. Ezeket a titkokat a sírba vitte” – mondta el Anton Gerashchenko, a Belügyminisztérium vezető tanácsadója.

Az ukrán média azonnal a politikai leszámolási hullám részeként kezelte az ügyet. Márciusban már mi is írtunk arról, hogy rejtélyes körülmények között halnak meg a volt elnök szövetségesei.

Március 14-én Szergej Melnicsuk halt meg, a 32 éves ügyész állítólag kiesett kilencedik emeleti lakásából Odesszában. Két nappal korábban Olekszandr Peklusenkót, az ukrajnai Zaporizzsja régió volt kormányzóját találták holtan saját lakásában, nyakán lőtt sebbel. A belügyminisztérium szerint a Régiók pártjának volt képviselője öngyilkos lett, tisztviselők azonban azt állítják, hogy akár gyilkosság is történhetett. Március 9-én – Peklusenkóhoz hasonlóan – saját lakásában lett öngyilkos Sztanyiszlav Melnyik, a párt volt képviselője, de a rendőrség gyilkosság gyanújával is nyomozást indított. Mihajlo Csecsetov, a Régiók pártjának első frakcióhelyettese a tizenhetedik emeletről ugrott ki februárban. A BBC megemlíti, hogy rajtuk kívül további négy politikus vetett végett életének az elmúlt hat hétben. Valamennyien a Régiók pártjának volt vagy jelenlegi képviselői, és közeli kapcsolatban álltak Viktor Janukovics volt ukrán államfővel.

Március 23-án Viktor Janukovics kisebbik fia halt meg, a 33 éves Viktor egy kisbusszal ráhajtott a befagyott Bajkál-tóra, a jég beszakadt. Az autó öt utasa megmenekült, a férfi viszont megfulladt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.