Rejtélyes körülmények között halnak meg Janukovics szövetségesei

Öngyilkos lett Olekszandr Peklusenkó, az ukrajnai Zaporizzsja régió volt kormányzója – legalábbis ezt állítják az ukrán hatóságok. Az utóbbi hetekben Viktor Janukovics, volt ukrán elnök több régebbi szövetségese is önkezével vetett végett életének.

Olekszandr Peklusenkót saját lakásában találták meg, nyakán egy lőtt sebbel. A belügyminisztérium szerint a Régiók pártjának volt képviselője öngyilkos lett, tisztviselők azonban azt állítják, hogy akár gyilkosság is történhetett.

Peklusenkó 2011 és 2014 között Zaporizzsja régió kormányzója volt. Az ukrán televízió szerint a politikus is részt vett a kormánypárti tüntetők, köztük gengszterek toborzásában 2014 januárjában, az ukrán elnök elleni demonstrációk során. Viktor Janukovics a tüntetések következményeként lemondott és Oroszországba menekült, a Régiók pártja pedig elvesztette hatalmát az ukrán parlamentben.

BBC megemlíti, hogy Peklusenkón kívül további öt politikus vetett végett életének az elmúlt hat hétben. Valamennyien a Régiók pártjának volt vagy jelenlegi képviselői, és közeli kapcsolatban álltak Viktor Janukovics volt ukrán államfővel.

Mihajlo Csecsetov, a Régiók pártjának első frakcióhelyettese a tizenhetedik emeletről ugrott ki februárban. Kedden Sztanyiszlav Melnyiket, a párt volt képviselőjét találták holtan lakásában. Peklusenkóhoz hasonlóan, ő is önkezével vetett véget életének, de a rendőrség gyilkosság gyanújával is nyomozást indított.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.