Újabb auschwitzi őr áll bíróság elé

Hamarosan bíróság elé kell állnia Németországban Reinhold Hanning egykori auschwitzi őrnek, akit legkevesebb 170 ezer ember meggyilkolásával vádolnak.

„Hihetetlen volt az égő emberi hús szaga, alig lehetett elviselni" – nyilatkozta csütörtökön Leon Scwarzbaum, egy 94 éves holokauszt-túlélő az Associated Pressnek, aki a szintén 94 éves Reinhold Hanning elleni per egyik koronatanúja lesz.

Az ügyészek szerint Hanning egyike volt azoknak az őröknek, akik a gázkamrába kísérték az Auschwitzba érkező zsidókat. A férfi elismerte, hogy a haláltáborban dolgozott, de azt tagadja, hogy részt vett volna a gyilkosságokban.

2011-ig az ügyészeknek a hasonló esetekben konkrét bizonyítékot kellett bemutatniuk arra vonatkozóan, hogy a vádlott közvetlenül részt vett a gyilkosságokban – emlékeztet a BBC –, ám öt éve John Demjanjukot úgy ítélték el, hogy a konkrét gyilkosságokat nem bizonyították, ám a bíró szerint azzal, hogy a tábor területén dolgozott, felelős volt az áldozatok haláláért.

Hanning perét az észak-németországi Detmoldban rendezik meg, és szakértők szerint ez egyike lesz az utolsó náci pereknek. Hanningen kívül még három egykori náci őr – három férfi és egy nő – áll bíróság elé az elkövetkező hónapokban.

Mint azt korábban megírtuk, Oskar Gröninget, az egykori auschwitzi haláltábor „könyvelőjét" tavaly júliusban négy év szabadságvesztésre ítélték.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.