Új segélyflottilla indulna Gáza felé

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök arra kérte az Európai Uniót, hogy akadályozza meg a hajókaraván útját.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök felszólította hétfőn az Európai Uniót, hogy akadályozza meg egy újabb segélyszállító hajókaraván Gázai övezetbe indítását. „Tudomásunk van arról, hogy május végén, június elején újabb flottillát akarnak Gázába küldeni. Nem békeflottilláról van szó, hanem szándékos provokációról, amelynek célja, hogy felrobbantsa a puskaporos hordót a térségnek ebben a részében - figyelmeztetett Netanjahu. Azt gondolom, közös érdekünk, hogy fellépjünk egy ilyen akció leállításáért - mondta a kormányfő az EU-tagállamok izraeli nagyköveteinek tiszteletére adott ebéden. Akik békére és nyugalomra vágynak, minden tőlük telhetőt meg kell tegyenek ennek a provokációnak a meghiúsítására - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a Gázai övezetben nincs humanitárius válság.

Netanjahu azt állította, hogy a májusban Gáza partjaihoz induló hajókaraván szervezői között szélsőséges iszlamista elemek vannak, akiknek célja egy megsemmisítő csapás kiprovokálása.

A flottillát, amely 25 ország militánsaiból szerveződik és 15 hajóval indulna útnak, annak a rajtaütésnek az első évfordulójára szervezik, amelyet az izraeli haditengerészet kommandósai hajtottak végre 2010. május 31-én egy hasonló, de kisebb segélyflottilla ellen, kilenc török iszlamista halálát okozva.

A kommandós akció világszerte erőteljes tiltakozásokat váltott ki, és súlyos csapást mért a török-izraeli viszonyra. Utóbb nemzetközi nyomásra Izrael enyhítette az iszlamista Hamász mozgalom által ellenőrzött Gázai övezet blokádját, továbbra is fenntartva azonban az övezet szigorú tengeri zárlatát, bizonyos áruk bevitelének tilalmát, valamint a személyek ki- és belépésének szigorú korlátozását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.