„Új emberekre van szükség, le kell cserélni a régi politikusokat”

Több százan vertek tábort a bagdadi parlamenthez közeli, az úgynevezett zöld zónában található téren. Noha Haidar Al-Abadi iraki miniszterelnök elrendelte a tüntetők letartóztatását, sokan nem tágítanak.

"Elegünk van! Megaláznak bennünket" – mondta a 37 éves, háromgyerekes családapa, Rasool Hassan az Associated Press újságírójának, hozzátéve, addig nem mennek sehová, amíg "a korrupt kormány helyébe nem lép független szakértőkből álló kormány, amely nem a pártok, hanem az emberek érdekeit szolgálják".

Az sem rettentette el a tüntetőket, akik szombaton éjjel elhagyták a parlament épületét és a közeli téren vertek tábort, hogy vasárnap reggel  Haidar Al-Abadi iraki miniszterelnök elrendelte az összes demonstráló letartóztatását, aki részt vett az országház szombati megrohamozásában.

"Új emberekre van szükségünk, le kell cserélni a régieket" – mondta az 58 éves sebész, Shatha Jumaa, aki szerint egy ideiglenes szakértői kormányra van szükség, amelynek feladata az alkotmány módosítása és egy előrehozott választás előkészítése lenne.

Wissmal-Okili / Reuters

Hiába tüntetnek azonban hetek óta, egyes erős parlamenti pártok hetek óta akadályozzák a kabinet átalakítását, nem hajlandók megszavazni a változtatásokat.

Ahogy arról beszámoltunk, szombaton a befolyásos síita hitszónok, Muktada asz-Szadr hívei áttörték az amerikaiak által létrehozott biztonsági zónát, a Zöld Zónát körülvevő barikádokat, majd ezután hatoltak be a parlamentbe. Egyesek törtek-zúztak, egyes a közösségi médián terjedő felvételek szerint néhány fiatal fizikailag is bántalmazott néhány iraki képviselőt, akik próbáltak menekülni az őrjöngő tömeg elől. Volt, aki ujjongva ugrált és táncolt az ülésterem asztalain. 

A demonstrálók többsége Muktada asz-Szadr befolyásos síita hitszónok híve, aki az utóbbi időben jelentős szerepet tölt be a kormányellenes tüntetéseken. 2014-ben jelentette be, hogy visszavonul a politikától, ám most visszatért, és kormányalakítást követel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.