Menekült kisfiú Túró Rudival – ez a washingtoni múzeum nyitóképe

Magyarországon készítették azt a képet még szeptember elején, amely ezen a héten lett a washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum honlapjának nyitóképe. A fotó és a kapcsolódó riport a múzeum egyik munkatársának budapesti tanulmányútján készült.

A Múzeum egyik vezetője, Nadia Ficara épp Budapesten járt szakmai úton szeptember elején, amikor a magyar hatóságok leállították a Keleti pályaudvarról induló vonatokat. A szintén szír felmenőkkel rendelkező Ficara egy barátjával kiment a szír menekültek közé, és beszélgetett az aluljáróban várakozókkal. Az ebből született cikkel a weblap története során először lett vezető anyag egy helyszíni riport. 

A magyar fotós, Mayer András képén a kétéves szír kisfiú, Tim, Túró Rudi papírját szorongatja. Édesapjával gyalog indultak Németországba, a célállomás fel is van írva a gyerek homlokára. Az édességet magyar önkéntesektől kapta. A kép szeptember 4-én készült, amikor közel ezer menekült gyalog indult el Budapestről Németország felé. A szír család eredetileg Aleppóból származik, ekkor már négy hete voltak úton. 

Az eredetileg a magyar holokauszthoz kötődő helyszínek megtekintésére érkező nő harminc év után először beszélt szírül. Egy csapat lánnyal hamar egy hullámhosszra kerültek, amikor kiderült, hogy Ficara családjáé Damaszkusz egyik leghíresebb cukrászdája. Egyikük, Najat szintén a fővárosból jött. „Jó családból származom. Szép otthonom és szép ruháim voltak” – meséli. „25 napja nem fürödtem. Nem bántottam senkit. Csak el szeretnék jutni Németországba” – mondja. Lefényképezni azonban nem engedi magát. Najat segítséget nem kér, azt mondja, bármit is szeretne adni neki, azt adja a terhes vagy kisgyerekes anyáknak.

A washingtoni Holokauszt Múzeum nemcsak a Vészkorszakkal foglalkozik, hanem a közelmúltban vagy jelenleg is zajló háborúkkal és népirtásokkal is. Kiemelt figyelemmel követi a szíriai háborút, a menekültek sorsát, valamint lobbizik a humanitárius katasztrófák enyhítéséért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.