galéria megtekintése

Átverték a menekülteket, esélyük sincs kijutni az országból

Pattanásig feszült a helyzet Bicskén, ahol megállították a Keleti pályaudvarról reggel kifutott „menekültvonatot”. A migránsok egyre dühösebbek, amiért Sopron helyett csak Bicskéig jutottak. Ugyanez Győrben és Nagyszentjánoson is megismétlődött, ott a migránsokat leszállították. A Keletiben még este is több ezren voltak, a Nyugatinál 800-an tüntettek.

Csütörtök reggel váratlanul megnyitották a Keleti pályaudvart, így a menekültek bejuthattak az épületbe. Nem sokáig örülhettek azonban, mert a MÁV bejelentette: a fővárosból nem indítanak vonatot Nyugat-Európába. A menekültek ezért egy Sopronba tartó járatra szálltak fel, ami el is indult a Keletiből, de nem egészen úgy alakult az út, ahogyan arra az utasok számítottak. A vonatot ugyanis már Bicskén megállították, és elkezdték kiüríteni a szerelvényt. Akik nem menekültek, azokat átszállítják egy mentesítő szerelvényre, a menekülteket azonban vagononként külön terelik le. Az állomáson nagy rendőri készültség van. Ez indokoltnak is tűnik, tekintve, hogy a menekültek egyre indulatosabbá váltak, amint rájöttek: nem Sopronba, hanem menekülttáborba akarják őket vinni. 

MENEKÜLTKRÍZIS PERCRŐL PERCRE:

 

22:00 Köszönjük a figyelmet!

Percről percre tudósításunk végéhez értünk. Azt nem állítjuk, hogy lecsengett a menekültkrízis, tekintve, hogy a Keletiben még mindig több ezren vannak, Bicskén továbbra is több száz átvert migráns vesztegel a "menekültvonaton", Győrben és Vámosszabadinál sem oldaódott meg a konfliktus. Természetesen amint új fejleményről kapunk hírt, arról külön cikkben beszámolunk.

A Keleti pályaudvarról Rab László jelentkezett, a Nyugatiból Czene Gábor tudósított és Koncz György fotózott. Bicskéről Boda András tudósított, Veres Viktor fotózott, Kökényesi Gábor pedig videózott. Győrből Hajba Ferenc adott tudósításokat, mindezeket pedig Budapestről szerkesztette Borbély Zsuzsa, Komáromi Gergely, Nagy Gábor és Nyusztay Máté.

Köszönjük olvasóink kitartó figyelmét!

21:40 "Európa vasárnap is nyitva van"

Körülbelül nyolcszázan tüntettek a kormány idegengyűlölő politikája ellen csütörtök este Budapesten. Czene Gábor tudósítását itt olvashatják.

21:20 A muszlimok sem ússzák meg Orbán szabadságharcát

"Egyetlen migráns sem hagyhatja el az ország területét addig, amíg nem vették nyilvántartásba". A magyar miniszterelnök brüsszeli tárgyalásain azt is világossá tette, hogy nem akar muszlim többségű országban élni. Brüsszeli tudósítónk, Halmai Katalin összefoglalóját itt olvashatják.

20:50 Több ezren vannak a Keletiben

Még mindig több ezer illegális bevándorló menekült van a Keleti pályaudvar környékén - jelentette az MTI helyszíni tudósítója csütörtök este (a javítás a szerkesztő műve). A tudósító szerint a pályaudvar előtti téren és az aluljárókban is sokan vannak, a peronokon viszont csak néhányan. A téren rendszeresen szónoklatokat tartanak, a beszédek közben egyebek mellett azt skandálják angolul, hogy "Németország, Németország, ahová menni akarunk". A szónokok közül többen is arra bíztatták az embereket, hogy pénteken gyalogosan induljanak el Ausztria felé. A pályaudvar előtti lépcsősoron a szónokok között megjelent több magyar is, akik közül egy nő angolul arra hívta fel a figyelmet, hogy a pénteki magyar-román meccs idejére a migránsok jobban teszik, ha elhagyják a környéket, mert atrocitás érheti őket. A látható rendőri készenlét jelképes az elmúlt napokéhoz képest - mondta a tudósító. (MTI)

20:30 „A kurva életbe, de szar ez az egész!”

A bicskei vonaton mind többen sebtében gyártott apró transzparenseken kezdtek üzenni. Volt, aki lelkének megmentését kérte, más azt írta suta angolsággal: vagy Németországba megy vagy meghal. Egy négy-öt éves forma kislány, fehér lapot nyom a vonat ablakára. Gyöngybetűkkel írták rá, angolul, hibátlanul: „Tudnának segíteni nekünk?” A szép szemű kislányt és családja szívszorító üzenetét együtt nézte a peronon álló rendőr, újságíró, operatőr, s hogy ki mondta ki végül, nem tudni, de sokáig ott lógott a levegőben az elkeseredett mondat: „A kurva életbe, de szar ez az egész!” Boda András riportját itt olvashatják.

19:50 Majdnem rossz vége lett

Kishíján tragédiába torkollott a bicskei menekültkrízis. A "menekültvonattal" szomszédos peronon egy migráns családot rendőrök kísértek, majd amikor nem tudtak visszajutni a vonatra, egy asszonyt majdnem elsodort egy vonat. 

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Részleteket itt olvashatnak, az esetet videón is megörökítettük:

19:30 Nyolcszázan tüntetnek a Nyugatinál

Mondjuk hangosabban! – mivel előző este pocsék volt a hangosítás, csütörtökre a Migration Aid önkéntesei újabb tüntetést szerveztek a Nyugati pályaudvarhoz a menekültek védelmében, a kormányzati szigorítások ellen. Sejteni lehetett, hogy ezúttal nem lesznek több ezren, de kezdésre így is nagyjából nyolcszázan gyűltek össze a Bajcsy Zsillinszky út és a Nagykörút kereszteződésénél - jelentette a helyszínről tudósítónk, Czene Gábor. A tüntetés a szerdai fogrgatókönyvhöz hasonlóan zajlik: a Nyugtiból a Kossuth térre vonulnak a Parlamenthez, ahol beszédeket mondanak. Sokan sárga papírlapot tartanak kezükben, rajta a felirat: Not in my name! (Nem az én nevemben!)

19:00 Talán ez a fotó megváltoztathatja a világ közönyét - Miklós Gábor publicisztikája a migránsválságról.

18:33 Orbán: Blöff az áttelepítés

Blöffnek nevezte délutáni brüsszeli sajtóértekezletén Orbán Viktor azt a sajtóértesülést, miszerint az Európai Bizottság 54 ezer menekültet telepítene át Magyarországról más uniós tagállamokba. A magyar kormányfő szerint brüsszeli tárgyalásain erre vonatkozóan semmilyen szám nem hangzott el.

18:30 Lelakták a Keletit

Három óránként jön egy kukás autó, fuvaronként 35 darab 240 literes szemeteskukát visznek el, de ez meg sem látszik a Keleti pályaudvar körüli téren - jelentette a helyszínről kiküldött tudósítónk, Rab László. Az alagsori vécé megadta magát, összesen 8 mobilvécé jut többezer emberre, így szinte percről percre romlanak a közegészségügyi állapotok. A nemrégiben újratelepített növényzet is a múlté, tehát néhány nap alatt teljesen lelakták a teret. 

18:25 Bicskén a világ szeme

Gyakorlatilag a teljes nemzetközi média képviselteti magát Bicskén. A pályaudvar előtt többek között osztrák, olasz, német, francia, szerb stábok tudósítanak élőben a krízishelyzetről, a háttérben a rendőrkordonnal és az állomáson veszteglő vonattal.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

18:15 Nem esznek, nem isznak

Nem fogadnak el sem ételt, sem innivalót a Bicskén rekedt vonat menekült utasai. Az egyik kocsi ablakában is megjelent egy erről szóló papírlap, miszerint nem kérnek enni, Németországba akarnak utazni. Ez azonban nem feltétlenül jelent éhségsztrájkot, hiszen kora délután sem fogadtak el a rendőröktől ásványvizet, civil segítőktől, újságíróktól viszont igen. Csakhogy azóta a civileket kiküldék a rendőrök a pályaudvarról (arra hivatkozva, hogy műveleti területté nyilvánították az állomást, amit utóbb az ORFK cáfolt).

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

18:05 Vége a mosolydiplomáciának

Durvul a magyar-EU-a diplomáciai vita: az osztrák kancellár bekérette a bécsi magyar nagykövetet.

Halott kisfiút ringató rendőr képe rázta meg a világot

Két kisfiú holttestét mosta ki egy török strandon az Égei-tenger szerdán hajnalban. Az egyikük három, a másikuk öt éves. Testvérek voltak. A kép, amelyen a pici ernyedt testek úgy hevernek a parton, mintha csak aludnának, bejárták a világsajtót. Már azt is tudjuk, kik voltak ők és mi történt velük. A megrázó történetről itt írtunk bővebben.

18:00 Hollande: Nem nevezem meg, mert együtt kell működnünk

Franciaország és Németország megállapodott a menekültkérdésben, Hollande francia államfő beszólt az erkölcsi kötelezettségeiket megszegő tagállamoknak. Részleteket itt olvashatnak.

17:50 Ülve maradtak a Keletinél

A Keleti pályaudvaron a délutáni tüntetés közös imádkozással ért véget; a több mint négyszáz tiltakozó körülbelül fele ott maradt az állomás bejárata előtt, a földön ülve. Helyszíni beszámolók szerint több mint ezer menekült van a pályaudvaron és környékén. A Keletiben történtekről itt számoltunk be.

'A teljes összeomlást kockáztatják'

A Magyar Helsinki Bizottság szerint az elmúlt hónapok történései egyértelműen bizonyították, hogy Magyarország egyedül képtelen kezelni a nehéz helyzetet, amely a tömeges menekülés miatt alakult ki. Az utóbbi napok "kapkodó, mindent tervszerűséget nélkülöző rögtönzései" - a jogszabályi változtatásoktól a Keleti pályaudvari hatósági akciókig - világossá tették, ebben a globális ügyben nincs értelme "nemzeti megoldásnak", kísérletezgetésnek. Ezért eljött az ideje, hogy a kabinet változtasson eddigi hozzáállásán, amellyel "elfogadhatatlan indokkal" elutasította a felajánlott európai együttműködést és segítséget, és ezzel érvényre jutassa a menekülők tízezreinek emberi jogait. A szervezet úgy véli: az uniós megoldás elutasítása azoknak az embercsempész-hálózatoknak kedvez, amelyeket a magyar kormány jó okkal meg kíván törni. A felajánlott segítség elutasítása egyértelmű beismerése annak, hogy a magyar kormány "valójában nem érdekelt a helyzet megnyugtató rendezésében, és éppenséggel maga a krízis fokozódásának egyik okozója" - írták. (MTI)

17:40 Rendőrök vetettek véget a páneurópai pikniknek

80 menekültet szállított le a készenléti rendőrség a Győrbe a Keletiből beérkező vonatról. A páneurópai piknikre emlékező mozdonnyal húzott szerelvény a migránsok nélkül továbbment. A menekülteket a pályaudvar várótermében gyűjtötték össze. (Index)

17:20 Az izraeliták is kapcsoltak

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség a napokban 2 millió forint értékű gyógyszerszállítmányt juttat el a budapesti pályaudvarok közelében napok óta veszteglő, immár több ezer főt számláló menekültcsoportok részére. A szervezet szerint az egyházak kötelessége, hogy a jelenleg kialakult helyzetben, saját lehetőségeiknek, erőforrásaiknak és méretüknek megfelelően részt vállaljanak a menekültek helyzetének javításában, csakúgy, mint minden rászoruló megsegítésében. (NOL)

17:15 Református simi Pintérék buksijára

A reformátusok is rájöttek, hogy krízis van, de a magyar hatóságok szerintük "jól teljesítenek". Részletek itt: >>> 

17:10 Megvan a megállapodás Brüsszellel?

54 ezer menekültet venne át Magyarországtól az Európai Unió. Ezek szerint fordulat következett be a magyar-EU vitában, erről itt írtunk részletesen.

17:00 Damaszkusz pályaudvar

Helyzetjelentés a Keletiből: délután szír menekültek szervezésében tüntetés kezdődött, legalább négyszáz fő részvételével. Kiküldött tudósítónk, Rab László riportját itt olvashatják.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

16:55 Lengyel-magyar: egy jó parát

"Rendkívüli intézkedéseket" vezettek be a lengyel határnál a magyar menekültkrízis miatt. Részleteket itt olvashatnak.

16:50 Gyurcsány: A civil segítők nélkül a rendszer már összeomlott volna

A DK elnöke szerint a kormány menekültügy megoldására tervezett lépései embertelenek, értelmetlenek. Részletek itt.

16:40 Let's go!

A Bicskén vesztegelő "menekültvonatban" rekedt menekülteknek vizet osztanak, a kifáradt utasok közül többen kiszálltak a peronon cigarettáznak, néhányan énekelgetnek, illetve tapsolva skandálják, hogy Let's go Germany!, azaz Menjünk Németországba! Közben némi rendőri erősítés érkezett a pályaudvarra.

Damaszkusz pályaudvar, Budapest

A készenléti rendőrök peckesen felálltak a Keleti pályaudvar bejáratához, de egy szír kisfiú megállította őket. Kezében szájharmonikát tartva nézegetett fölfelé a rendőrökre, és nyújtotta feléjük újdonsült hangszerét. A fotósok és a tévések azonnal lecsaptak a "történetre", s kattogni kezdtek, amint a kisfiú mellett két kislány is feltűntyszen. A rendőrök hamar rájöttek, hogy ebből a képi helyzetből nem jönnek ki jól, és visszabújtak a pályaudvarra.

Rab László riportját itt olvashatják.

16:30 Zsúfoltság és vízhiány a Bevándorlási Hivatalban

Az önkéntesek segítsége nélkül alig bírják a menekültáradat kezelését a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Budafoki úti székházának ügyintézői, akik naponta több száz migránst regisztrálnak és irányítanak a befogadóállomások felé. Sikerült bejutnunk a hivatal épületébe, ahol meggyőződhettünk az elképesztő zsúfoltságról:

16:15 Ismét tüntetnek az idegengyűlölő szabályok miatt

Ma este 7 órakor újabb tüntetést tartanak a Nyugati pályaudvarnál a parlamenti döntésre váró menekültellenes törvénymódosítások miatt. A migránsokkal szolidáris aktivisták felhívására szerda este több ezer ember ment az utcákra; a második felvonásra eddig csaknem 2 ezren jelezték részvételüket a Facebookon.

Nem az én nevemben! - hirdetik a szervezők a csütörtök esti tüntetés felhívásában
Nem az én nevemben! - hirdetik a szervezők a csütörtök esti tüntetés felhívásában
Facebook

16:10 Újabb válsággócot szült az újabb átverés

A budapesti Keleti pályaudvarról délelőtt elindult egy olyan szerelvény is, melyet nem tartóztattak fel Bicskénél. A Győr felé tartó vonat végül Nagyszentjános vasútállomásnál állt meg. További részleteket itt olvashatnak.

16:00 Mit művel az ORFK?

Az Országos Rendőr-főkapitányság "határozottan és kategorikusan cáfolja", hogy műveleti területté nyilvánította volna a bicskei vasútállomást az országos rendőr-főkapitány - közölte honlapján az ORFK. Holott helyszíni tudósítónkat - a többi újságíróval együtt - éppen arra hivatkozva küldték ki az állomásról, hogy műveleti területté nyilvánították.

15:25 'Már-már hazaáruló'

Nem asszisztálnak szocialisták ahhoz, hogy a kormány korlátlan felhatalmazást kapva katonákkal korlátoztathassa magyar állampolgárok alapvető jogait, átkutathassa magyar emberek otthonát, arra hivatkozva, hogy menekülteket keresnek. Még akkor sem, ha a Fidesz propagandagépezete előre megpróbálta úgy beállítani az úgynevezett menekültügyi jogszabályokkal kapcsolatos döntést, hogy aki nem támogatja a kormányt és a kormánypártokat, az már-már hazaáruló – hangzott el szocialista parlamenti képviselők csütörtöki sajtóbeszélgetésén. Erről bővebben itt írtunk.

15:20 Egészen elképesztőek a körülmények

- Nagyon eltökéltek a menekültek, semmiképpen nem akarnak táborba menni. Félnek a rendőröktől, az elzárástól, ezért mindenképpen a vonaton akarnak maradni - erősítette meg a korábban egy szír orvos által is tapasztaltakat egy neve elhallgatását kérő afgán tolmács, miután beszélt a vonaton rekedt afgán migránsokkal. A tolmács "egészen elképesztő" körülményekről számolt be: legalább 50 fok van a vagonokban, nagy a zsúfoltság. A higiénés viszonyokra vonatkozó kérdésünkre pedig visszakérdezett: Milyen körülmények lehetnek ott, ahol 60-70 emberre jut egy vécé? 

Trójai vonatokat vetett be a magyar állam

- Felszállhatok a vonatra? – kérdezte egy angol srác oldalán egy szír férfival a Győrbe tartó vonat vagonjainak egyike előtt posztoló rendőrtől. – Menekült? – érdeklődött az őr. – Nem – felelte a fiatalember. Ekkor társa következett a kérdezz-felelekben, és a vonatkozó felvetésre elárulta: Szíriából érkezett. – Akkor menekült – konkludált a rendőr, és ezzel el is dőlt: nem mehet fel a vonatra. Pető Péter riportját itt olvashatják.

15:15 Gyűlnek a kékek

Változatlanul tart a patthelyzet a bicskei állomáson. Odakint a bejáratnál viszont már 12 rendőrségi mikrobuszt és ugyanennyi személyautót számoltunk össze.

15:10 Panaszkodnak és magyarázkodnak a katolikusok

Erdő Péter bíboros szerint embercsempésszé válnánk, ha befogadnánk a menekülteket. De mondott ennél cifrábbakat is, nyilatkozatát itt olvashatják.

15:00 Átszállással és gyalogolva mehetünk külföldre

Aki Szlovákiába akar menni, és van jegye, annak először Esztergomba, illetve Győrbe kell mennie, s olykor némi gyaloglás is kell az átszálláshoz - tájékoztatott a MÁV. Azt is megmagyarázták, miért állították le a nyugat-európai járatokat - erről bővebben itt olvashatnak.

14:45 Végsőkig elszántak

"Nagyon gyorsan megoldást kell találni a helyzetre, mert a menekültek, akikkel beszéltem, a végsőkig elszántnak tűnnek" - nyilatkozta lapunknak a vonaton rekedt menekülteken segítő aktivisták egyike: egy Szíriából származó, régóta Bicskén élő és praktizáló orvos. Ráadásul a vagonokban embertelen körülmények vannak, akár 60-70 fok is lehet azokban a kocsikban, ahol csak kis pillangóablakok vannak. "Ezt nem fogják sokáig bírni" - figyelmeztetett a szír orvos önkéntes. 

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

14:38 Kiküldik az újságírókat, valami készül

A rendőrök felszólították a "menekültvonat" környékén tartózkodó újságírókat, hogy hagyják el a peront, mert az országos rendőrfőkapitány műveleti területté nyilvánította az állomást. Az MTI pedig azt jelentette, hogy ezzel egyidőben sok rendőr érkezett Bicskére.

14:30 MÁV: Biztonsági okokból álltunk le

A vasúti közlekedés, az utasok és a személyzet biztonsága érdekében döntött a MÁV Zrt. a Budapestről induló közvetlen nyugat-európai járatok felfüggesztése mellett, a szolgáltatást megrendelő Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egyetértésével, mondta Dávid Ilona, a vasúttársaság elnök-vezérigazgatója csütörtöki sajtótájékoztatóján. A Keleti pályaudvaron, a nemzetközi pénztárakhoz közel tartott eseményen Dávid Ilona a közlekedésbiztonságot veszélyeztető körülmények közé sorolta a vonatok túlterheltségét és "a jegyekkel kapcsolatos visszaéléseket" is. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a jegyvisszaváltás feltételei 40 euró értékhatár fölött az eddig is érvényben lévő nemzetközi szabályozás szerintiek. (MTI)

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

14:23 Germany, please help us!

A "menekültvonat" egyik kocsijából több férfi leszállt, majd papírlapokat a magasban tartva felsorazkoztak az ajtóknál. A lapokon a magyar és a német hatóságoknak üzentek: Sok pénzt fizettünk!; Nem akarunk itt maradni!; Kérjük, hadd menjünk!; Németország, segítséget kérünk!

14:15 Ájulás határán

Úgy tűnik, folyamatoasan lesz munkájuk a mentősöknek a bicskei "menekültvonaton": ahogy megvizsgálnak valakit, sorra szállnak ki többen is a vagonokból, rosszullétre panaszkodva. Közben a menekültek azt skandálják: "Let's go Germany!", illetve emberi jogaik tiszteletben tartását követelik ("Human rights!").

Szigorúan őrzött tranzitzónákba küldik a menekülteket

 Egyetlen Szerbia felől érkező migráns sem kap menekültstátuszt, csak ha bizonyítást nyer, hogy az ottani eljárás nem felelt meg a nemzetközi jognak, a jogállamiságnak – mondja Gulyás Gergely. A parlament törvényalkotási bizottságának fideszes elnöke szerint a tranzitzónák határát „még inkább" védeni kell, mint az államhatárt. A menekülttörvény szigorításáról itt írtunk részletesebben.

14:00 Lecsillapodtak

Valamelyest megnyugodtak a kedélyek a bicskei állomáson azután, hogy legalább száz palacknyi ásványvizet osztottak ki a vonaton lévő menekülteknek. Egy férfi lapunk munkatársától kért segítséget, mert beteg a gyereke. Miután jeleztük a rendőröknek, hogy orvosra van szükség, azt kérték az apától, hozza le a gyerekét a vonatról, hogy elvihessék az orvoshoz. Az apuka azonban erre nem volt hajlandó arra hivatkozva: a gyerek nem mer leszállni, mert fél a rendőröktől. Végül a helyszínre hívtak orvosokat, akik a vonaton vizsgálták meg a gyereket.  Az orvosoknak lesz még dolguk a helyszínen: a szomszédos vagonból egy láthatóan rosszul lévő fiatal férfit támogattak le, segítői lefektették a földre, majd orvosért kiáltottak.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

13:39 Vizet, ne rendőrt!

Másfél órával az után, hogy megérkezett Bicskére a "menekültvonat", már szinte minden vagonból azt kiabálták az emberek: Vizet, vizet! Fél kettőkor a rendőrök több rekesz ásványvizet hoztak a menekülteknek, amit el is kezdtek volna kiosztani. A legtöbben azonban „No police! No police!" felkiáltással egyszerűen nem hajlandóak elfogadni a rendőrök kezéből az innivalót. Így az újságírók, operatőrök és egy-két már megjelent önkéntes adogatja be az ablakon a palackokat.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

13:30 Műszaki okok

A hangosbemondó több alkalommal is azt jelentette kizárólag magyarul, hogy műszaki okok miatt nem közlekedik a Keleti pályaudvarról Győrbe tartó vonat. Az, hogy ez a menekültek vonatára vonatkozna vagy más szerelvényre, nem derült ki a többször is elhangzott tájékoztatóból.

13:23 Ha kell, itt éjszakáznak

Az egyik vagon ajtajának lépcsőjénél üldögélő, Musztafa néven bemutatkozó, alig 20 éves fiú arról beszélt, hogy már elviselhetetlen a meleg, de egészen biztosan nem fognak önszántukból leszállni, mert nem mennek táborba. 

„Ha kell, 2 napig, ha kell, 3 napig itt maradunk. Itt éjszakázunk a vonaton, de nem megyünk táborba!”

– jelentette ki, mire a körülötte lévő társai hevesen helyeseltek. A fiú egyébként elmondása szerint nem is Németországba, hanem Hollandiába szeretne menni, munkát találni és új életet kezdeni, mert ott vannak rokonai.

Kész átverés: Bicskén állt meg a soproni vonat
Kész átverés: Bicskén állt meg a soproni vonat
Balogh László / Reuters

13:16 Nem kérnek többet Magyarországból

A vonaton lévő menekültek egyike - egy fiatal férfi a szíriai Aleppóból - a szűk ablaknyíláson keresztül azt mondta, hogy nagyon nagy a forróság a vonaton belül, büdös van. Nagy a zsúfoltság és egyre szomjasabbak. A fiatalember beszélt arról is, hogy Magyarországon semmibe veszik az emberi jogokat, nem kérnek többet Magyarországból, Németországba akarnak továbbjutni. Noha a vonaton lévőknek néhány perccel ezelőtt azt ígérték, hogy kapnak vizet, eddig csak a peronon lévő újságírók révén juthattak pár palack innivalóhoz.

13:04 No camp!

Miután a menekültek visszafoglalták a vonatot, hosszú perceken át szinte a vonaton utazó összes menekült együtt skandálta, hogy nem akarnak táborba menni („No camp! No camp!”). Néhány perccel később viszont – jelezve, hogy egyre tarthatatlanabb a zsúfoltság és a hőség a vagonokban – többen már azt skandálják, „water, water!”

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Néhány kocsival távolabb az események központjától viszonylag békésen és türelmesen várakoznak a menekültek. Többen üzeneteket próbálnak eljuttatni a peronon álló újságíróknak. Egy 4-5 éves forma szír kislány fehér lapot nyomott belülről az üvegre. Azt írták rá „Can you help us?” – angolul kértek segítséget. Más szinte kivehetetlen angolsággal azt írta: „vagy Németországba mennek, vagy meghalnak”.

12:54 Áttörték a sorfalat

Tovább fokozta a feszültséget, hogy egy menekült asszony egy kisgyerekkel különvált a tömegtől, és a peron szélére ülve zokogott. Nemsokára hozzácsapódott egy férfi, alighanem a társa, aki néhány perc múlva teljesen elvesztette az önkontrollját, és üvöltözve, sikoltozva a vasúti sínekre vetette magát az asszonnyal és a gyerekkel együtt. Hol a saját fejét verte, hol az asszonyt szorította magához.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

A férfit végül a rendőrök elfogták és elvitték a helyszínről, azonban a sikoltozás miatt teljesen felbőszült az aluljáróban lévő tömeg, és rövid, de heves dulakodás után áttörték a rendőrsorfalat. Azonnal több tucatnyian szaladtak fel a peronra, és egy részük a síneken próbált elfutni az állomásról, de legtöbben visszaszálltak a szerelvényre.

Elképesztő a zsúfoltság a bevándorlási hivatalban

 Az önkéntesek segítsége nélkül alig bírják a menekültáradat kezelését a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Budafoki úti székházának ügyintézői, akik naponta több száz migránst regisztrálnak és irányítanak a befogadóállomások felé. Sikerült bejutnunk a hivatal épületébe, ahol meggyőződhettünk az elképesztő zsúfoltságról. Részleteket itt olvashatnak.

12:41 Állóháború

Bő félórával a "menekültvonat" befutása után állóháború látszik kialakulni a bicskei állomáson. Az aluljáróban lévő 50-70 ember nem hajlandó elindulni a tranzitbuszok felé, amelyek a menekülttáborba vinnék őket. Szinte folyamatosan üvöltik, hogy nem táborba akarnak menni, hanem Németországba. Közben a vonaton lévő több száz menekült is néha rázendít. A napon álló vonatból már volt, aki azt kiabálta ki, vizet kér. Mindeközben a rendőrség helyszíni vezetői folyamatosan egyeztetnek arról, vajon mit kellene tenni. Eközben egyre több külföldi stáb érkezik Bicskére, hogy a helyszínről tudósítsanak.

12:26 Kézben a gumibot

Miközben a vagonokban várakozó menekültek a szerelvényen tiltakoznak az ellen, hogy táborba vigyék őket, a rendőrség egyelőre azokkal sem boldogul, akiket leszállítottak a vonatról. Mintegy 50-80 menekült megállt a bicskei vasútállomás aluljárójában, folyamatosan skandálják: No camp! No camp! Germany! Germany! A helyzet feszültségéről sokat elárul, hogy a rendőrök már felvették a rohamsisakot, s többen kezükbe vették a gumibotot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.