Tüntetésbe futottak Vilmos hercegék

A brit hercegi pár amerikai körútja alkalmával New Yorkba látogatott, ahol hatodik napja tüntetnek a faji feszültségekkel terhelt rendőri brutalitás miatt. Vilmos herceg és Katalin hercegnő egy kosárlabdameccsen is részt vett, ahol a játékosok közül többen is a rendőri túlkapás áldozatául esett Eric Garnerre emlékezett.
falseJason Szenes / MTI/EPA
Kétszáz tüntető gyülekezett a Brooklyn Nets - Celeveland Cavaliers kosárlabdameccsnek otthont adó New York-i stadion előtt hétfő este, hogy tudassák a hercegi párral, Amerika „olyan ország, ahol nem foglalkoznak az alsóbb osztályok képviselőivel, és azokkal, akik kevésbé kiváltságosok", nyilatkozta egy dühös tüntető a CNN-nek.

New Yorkban hatodik napja tartanak a demonstrációk, amelyek azután kezdődtek, hogy a vádesküdtszék úgy döntött, nem emelnek vádat az Eric Garnert megfojtó járőr ellen. A fekete férfit július 17-én akarták igazoltatni, mert a gyanú szerint cigarettát árult az utcán. Garner ellenállt, mire az egyik járőr földre szorította, és a New York-i rendőrség által betiltott fojtó fogást alkalmazta rajta. Az esetről videó is készült, ám ennek ellenére december 3-án az esküdtszék úgy döntött, nem emel vádat a fehér rendőr, Daniel Pantaleo ellen. A Michael Brown-eset után ismét felszínre törtek a faji feszültségek, ami sokakat tiltakozásra sarkallt. A hétfői kosárlabdameccsen több játékos – köztük a sztárkosaras LeBron James – is olyan pólót viselt, amelyen Garner utolsó szavai – „Nem kapok levegőt" – álltak.

Vilmos és várandós felesége tanúja volt mindennek, ám a látogatás során eddig nem nyilatkoztak a tüntetésekről. A cambridge-i herceg azonban találkozott Barack Obama amerikai elnökkel, akivel egyebek között az illegális vadásztrófea- és állatkereskedelemről, a kis György herceg fejlődéséről, és át a két ország különleges viszonyáról beszélgetett a Fehér Ház Ovális irodájában.

A televíziós felvételek tanúsága szerint Vilmos egyebek között arról beszélt a mintegy 20 percig tartó találkozón, hogy a most 17 hónapos György érkezésekor izgalmában bele sem gondolt abba: fia vagy lánya született. Utalva arra, hogy felesége áprilisra várja a második gyermekét, a herceg azt mondta: 2015 „mozgalmas" évnek ígérkezik.

Obama pedig elmondta, hogy teljesen jól van, utalva arra, hogy a hétvégén refluxot állapítottak meg nála.
Vilmos ezt követően beszédet mondott a Világbankban, és felhívta a figyelmet arra, hogy bűnbandák hatalmas nyereségre tesznek szert vadállatok törvénytelen vadászata, illetve fogságba ejtése révén, és hogy terrorszervezetek fegyverre cserélik ki az általuk zsákmányolt elefántagyart.

A herceg az elnököt is tájékoztatta arról a nevéhez fűződő kezdeményezésről, amelynek célja a vadállatokkal és azok trófeáival való illegális kereskedelem megakadályozása. Josh Earnest, az elnöki hivatal szóvivője hangsúlyozta, hogy ebben az ügyben az amerikai elnök és az amerikai kormány is „erősen elkötelezett".

Joe Biden alelnökkel Vilmos egyebek között az Iszlám Állam elleni küzdelemről folytatott eszmecserét. Katalin mindeközben egy gyermekközpontot látogatott meg Harlemben.
A New York-iak rajongásától övezett hercegi pár ma felkeresi a 9/11 Emlékmúzeumot és a Metropolitan Museumban részt vesz a skóciai St. Andrews Egyetem fennállásának 600. évfordulója alkalmából rendezett díszvacsorán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.