Trump minden muszlimot kitiltana az USA-ból

Lezárná egy időre a muszlimok előtt az Egyesült Államok határait Donald Trump. A republikánus elnökjelöltségre pályázó milliárdos ötletét még a vele vetélkedő párttársai is elítélték.

A „totális és teljes” határlezárásra Trump szerint azért van szükség, hogy az amerikai hatóságok feltárják, miként viszonyulnak a muszlimok az Egyesült Államokhoz. Az üzletember-politikus a Biztonságpolitikai Központ nevű konzervatív elemzőcég felmérésére hivatkozott, ennek eredménye ugyanis azt mutatja, hogy az iszlám hitűek negyede jogosnak tartja az USA elleni erőszakot. „A közvélemény-kutatási adatok vizsgálata nélkül is mindenki számára világos, hogy a gyűlölet túlmutat a megértés határán. Ki kell deríteni, honnan származik ez a gyűlölet és mi okozza” – magyarázta Trump, aki felvetésével nyilvánvalóan arra a múlt heti San Bernardinó-i vérengzésre utalt, amelyben egy iszlám hitű amerikai és pakisztáni származású felesége 14 embert gyilkolt meg.

Amikor a milliárdos kampánymenedzserét, Corey Lewandowskit arról kérdezték, hogy a tilalom vonatkozna-e például az éppen külföldön tartózkodó amerikai muszlimokra is, az csak így válaszolt: „mindenkire”. Vagyis ebből úgy tűnik, hogy Trump nemcsak a muszlim bevándorlókat tartaná a határ túloldalán, hanem javaslata akár a turistákra is vonatkozna.

A Fehér Ház gyorsan elítélte Trump nyilatkozatát, mondván, az ellentmond az amerikai értékeknek és a nemzetbiztonsági érdekeknek. De Trump republikánus vetélytársai is rendre elutasítóan nyilatkoztak. Egyedül Ben Carson „csatlakozott rá”, igaz, ő is nagyon visszafogottan. Azt kezdeményezte, hogy tartsák nyilván és figyeljék az USA-ba érkezőket, de kijelentette: nem lehet a vallás alapján szelektálni. A BBC által összegyűjtött vélemények szerint Jeb Bush volt floridai kormányzó „tébolyodottnak” nevezte Trumpot, akinek indítványát Carly Fiorina üzletasszony „veszélyes túlreagálásnak”, Marco Rubio floridai szenátor „offenzívnak és furcsának”, Martin O'Malley volt marylandi kormányzó pedig „fasiszta demagógiának” minősítette.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.