Tunézia és Egyiptom sem biztonságos a turistáknak?

A Reuters információi szerint a tunéziai hatóságok 12 embert letartóztattak, akiket azzal gyanúsítanak, hogy közük volt a külföldi turisták ellen Szúsza tengerpartján elkövetett mészárláshoz. További két embert keresnek, akiket a szúszai támadóval együtt képeztek ki egy líbiai dzsihádista táborban.

"Ez egy olyan csoport, amelynek a tagjait Líbiában képezték ki, és akiknek ugyanaz a céljuk. Ketten megtámadták a Bardo Múzeumot, egy pedig Szúszát" - mondta el újságíróknak szerdán Lazhar Akremi, a parlamentáris kapcsolatok minisztere. "A rendőrség kettőt még keres." 

Újabb terrorista merényletek várhatók nemcsak Tunéziában, hanem Egyiptomban is - figyelmeztetett csütörtökön a TVN24 lengyel hírtelevízióban az Észak-Afrikába készülő lengyel turistákat Marek Biernacki államtitkár, a lengyel titkosszolgálatok felügyelője.

Biernacki a lengyel hírszerzés információira hivatkozva kifejtette, az Iszlám Állam, valamint az al-Kaida terrorszervezet radikális hívei politikai, pénzügyi és presztízsbeli céljaik elérése érdekében további támadásokat terveznek a "pihenésüket töltő, védtelen külföldiek ellen". A titkosszolgálati vezető hangsúlyozta, az állam szerepe az, hogy a potenciális veszélyekre figyelmeztessen, az utazni szándékozók azonban maguk döntik el, "milyen kockázattal jár, hogy a világ érdekes helyein megfordulnak".

A két észak-afrikai ország egyes területei hosszabb ideje a lengyel külügyminisztérium által közölt, az utazásra nem javasolt térségeket felsoroló listán szerepelnek, a Vörös-tenger partján lévő leghíresebb egyiptomi üdülőhelyek azonban továbbá is kivételt képeznek ez alól, a külügyi figyelmeztetés ezekre nem vonatkozik.

A múlt pénteki, 38 halálos áldozatot követelő tunéziai merénylet áldozatai főleg brit turisták voltak. A Bardo Múzeumban áprilisban szélsőséges iszlamista fegyveresek 23 emberrel - közül 2 lengyellel - végeztek. A támadókat ebben az esetben lelőtték.

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.