galéria megtekintése

Turistákat mészároltak le a tunéziai tengerparton

4 komment

NOL

A támadás az európai turisták által nagyon kedvelt Szúsza nyaralóövezetében történt pénteken. Helyszíni jelentések szerint egy terrorista – egy 23 éves diák – a strandon nyitott tüzet, fegyverét egy napernyőbe rejtve vitte magával. Egy szálloda strandjáig jutott, mire végeztek vele. Harminckilenc halottat és 36 sebesültet hagyott maga után.

Egy a Sky News szerkesztőségébe eljuttatott fényképen egy 60-70 év körüli, fürdőnadrágot viselő férfi látható, aki a saját vérében fekszik, arccal a homokba borulva. David Schofield, egy brit turista arról számolt be, hogy épp a medencénél volt, amikor robbanást hallott, és a szállóvendégek – az Imperial Marhaba vendégei – elkezdtek berohanni az épületbe.

Letakart holttestek a tengerparton a pénteki merénylet után
Letakart holttestek a tengerparton a pénteki merénylet után
Stringer / Reuters

„Hallottunk embereket arról beszélni, hogy fegyveresek vannak a tengerparton. Emberek, akik lövöldöznek a strandon” – mondta. „Emberek rohangáltak a hotel körül, de senki sem mondta meg, hogy mit kel tenni.”

 

Tunéziai belügyminisztériumi közlések szerint legalább 39 ember veszítette életét, és 36-an sérültek meg. A többségük külföldi, ugyanúgy, mint a Bardo múzeum ellen végrehajtott márciusi támadásban. Pénteken egyelőre brit, német és belga áldozatokról érkeztek hírek, de hogy melyik nációnak hány halottja van, arról egyelőre nincs bejelentés. Meg nem erősített hírek szerint 11-en britek, hárman belgák, egyvalaki pedig német. Az Imperial Marhaba 565 vendégének túlnyomó része brit vagy más európai országbeli állampolgár. Az Irish Timesnak egy ír áldozatról, egy ötvenes éveiben járó nőről van tudomása.

Egy diák gyilkolt

Hivatalos tunéziai közlések szerint a terrorista ugyanolyan ruhát viselt, mint bármelyik turista, amikor megérkezett az Imperial Marhaba strandjára. Fegyverét, egy Kalasnyikovot egy napernyőbe rejtve vitte magával, a tengerparti vérengzés után pedig elindult a szálloda felé, amelynek a medencéjéig jutott, amikor a kivezényelt biztonságiak végeztek vele. A terrorista – akiről egyelőre csak annyit közöltek, hogy Kairouan városából származik – útközben mindenkire tüzet nyitott, akit csak meglátott.

Esti tunéziai médiajelentések szerint a támadó egy 23 éves diák volt. Szeifedin Jakubinak hívták.

Két szállodát támadtak meg fegyveresek Szúszában pénteken
Két szállodát támadtak meg fegyveresek Szúszában pénteken
Google Maps

Egy szemtanú, John Yeoman bezárkózott a szobájába és eltorlaszolta az ajtót. Yeoman folyamatosan twittel az incidensről. Az ő közlése szerint a lövöldözés körülbelül húsz percig tartott, és egy gyerek is a halálos áldozatok között van. „Nagyon félünk” – írta a férfi.

Egy brit nő, Susan Ricketts fegyvertűzről és hisztérikusan zokogó, menekülő emberekről számolt be. „Azt mondták, hogy a mellettünk lévő szállodában zajlik mindez. Ezen a szakaszon csak hotelek vannak. Semmi más” – mondta el a Sky Newsnak.

Innen mennek a legtöbben harcolni az Iszlám Állam oldalán

Az Imperial Marhaba a spanyol RiU szállodalánc tulajdonában van. A spanyol kormány válságtanácskozást hívott össze az eset miatt. Az ötcsillagos, 366 szobás Imperial Marhaba mellett a RiÚ-nak még kilenc szállodája van Tunéziában.

Az Iszlám Állam felszólította híveit, hogy a böjti hónap, ramadán alatt növeljék a támadások számát, de még senki nem erősítette meg, hogy a tunéziai vérengzés mögött a szunnita szélsőséges szervezet állna – írja a BBC.

A merénylő útját vérnyomok szegélyezik
A merénylő útját vérnyomok szegélyezik
Zoubeir Souissi / Reuters

Tunézia az arab világ egyik legszekulárisabb országa, aminek éles kontrasztját jelenti, hogy ez az az ország is, ahonnan a legtöbben mennek el harcolni Irakba és Szíriába az Iszlám Állam oldalán.

Ezzel szemben a pénteken kora délelőtt Franciaországban történt terrortámadás elkövetője közölte, hogy az Iszlám Állam nevében robbantottak egy gáz- és vegyi üzem területén, Lyon közelében. A támadásban két elkövető vett részt, egyiküket a rendőrök lelőtték. Az elfogott 30 éves gyanúsított nem volt ismeretlen a francia titkosszolgálat előtt. A merénylők egy férfit lefejeztek, arab szavakkal összefirkált fejét pedig a kerítésre tűzték. A gyárnál történt támadást Francois Hollande terrortámadásnak minősítette, és hazautazott Brüsszelből, ahol a délutáni EU-csúcson vett volna részt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.