Törökország odacsapott az Iszlám Államnak

Légicsapásokat mért péntek hajnalban Törökország az Iszlám Állam állásaira a török határhoz közeli szíriai Havar településen anélkül, hogy harci repülői behatoltak volna szíriai légtérbe. Emellett a hatóságok razziát tartottak Isztambulban a szervezet harcosai után kutatva, többeket letartóztattak.

Pénteken hajnalban Isztambulban 5000 rendőr részvételével nagyszabású razziát tartottak, mely során 251, terrorizmussal gyanúsított embert tartóztattak le az országban.

A 26 kerületet érintő művelet során több, a terrorista szervezetként számon tartott Kurdisztáni Munkáspárt ifjúsági szárnyának tagját, valamint balos szervezetek tagjait is őrizetbe vették - írja a BBC.

Az Anadolu török hírügynökség szerint Ankara, Izmir és a szír határhoz közel fekvő Şanliurfa tartományban is kaptak el fegyvereseket.

Kétfelé ütnek

"Mészároljátok le őket, mintha Szodoma és Gomorra népeivel harcolnátok. Ezek a pokol kutyái!" - így szólította fel az Iszlám Állam elleni harcra híveit egy népszerű török tévéhitszónok.

Ahmet Mahmut Ünlü biztonságára azóta a török hatóságok vigyáznak. (Ahmet hodzsa korábban arról híresült el, hogy vitába kerekedett kollégájával, aki az orális szexet haramnak, azaz vallásilag tilalmasnak minősítette. Ilyen tilalom nincs a Koránban – állította a hodzsa, aki most az IS ellen adott ki fatvát.) Ez persze csak egy epizód a török-IS viszonyban, amelyben eddig az állam igen visszafogottan – sokak szerint együttérzően viselkedett a dzsihadista terrorszervezettel. Most azonban a legutóbbi suruci 32 halálos áldozatot követelő bombamerénylet után a viszony egyértelműbbé lett.

Csütörtökön a törökországi Gazianteptől délre a határnál az IS megölt egy török katonát, amire válaszul a törökök is megöltek egy IS-harcost. Később harckocsikból és tarackokból lőtték a martalócok állásait, akik tűzzel válaszoltak.

A török hatóságok azt is közölték, hogy letartóztattak egy csoport orosz állampolgárságú csecsent, akik az IS-hez igyekeztek. Isztambulban a PKK kurd szervezet ifjúsági aktivistái állítólag megöltek egy boltost, aki az IS embere volt. Az iszlamisták mélyen jelen vannak Törökországban. A hétfőn öngyilkos merényletet elkövető 20 éves fiatalt is török területen készítették fel, ott "ment át agymosáson." A török vezetők most mintha kezdenék komolyan venni az iszlamista veszélyt.

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök közleményében tudatta, hogy F-16-os repülőgépek rakétákat lőttek ki három szíriai célpontra pénteken hajnalban. Ez az első alkalom, hogy Törökország légi csapást mér az Iszlám Állam állásaira. A török állami televízió hangsúlyozta, hogy a repülőgépek nem sértették meg a szíriai légteret, amikor Havar települést bombázták.

A BBC beszámolója szerint szerdán Barack Obama amerikai elnök és Recep Tayyip Erdogan török elnök telefonon egyeztettek arról, hogy Törökország engedélyezi az Egyesült Államoknak légicsapások végrehajtását török területről az IS ellen. Az amerikai repülőgépek a Törökország déli részén található Incirlik támaszpontról indulhatnak majd bevetésre.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.