Törökország bekeményített

Török jelentések szerint a légierő a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) észak-iraki katonai táborait támadta szombat éjjel, míg a szárazföldi alakulatok Észak-Szíriában ütöttek rajta a PKK és az Iszlám Állam harcosain.

A Munkáspárt ellen intézett támadások valószínűleg hatalmas csapást jelentenek a megrekedt kurd békefolyamatra. A vadászgépek számos észak-iraki kurd célpontot támadtak, többek közt raktárakat és logisztikai pontokat, lakónegyedeket – jelentette be Ahmet Davutoglu miniszterelnök hivatala. A betiltott PKK – amelyet Ankara és Washington terrorista szervezetnek tekint - három évtizede lázad Törökország ellen, a nagyobb kurd autonómia kivívásáért.

Ami a másik offenzívát illeti, Törökország pénteken indította el az első támadást az Iszlám Államhoz köthető szíriai célpontok ellen és még határozottabb fellépést helyezett kilátásba mind a dzsihadista, mind a kurd militáns csoportok ellen. A rendőrség egy pénteki razzia során több, mint 300 embert tartóztatott le, akiket azzal gyanúsítanak, hogy az Iszlám Állam vagy a PKK tagjai - mondta el a miniszterelnök miután kijelentette, hogy minden "terrorista csoporttal" szemben egyformán harcolni fognak.

Törökországot a 32 ember – köztük kurdok – életét követelő, feltehetőleg az Iszlám Állam egyik tagja által elkövetett suruci bombamerénylet sarkallta a fellépésre. A merénylet erőszakhullámot indított el a főleg kurdok lakta délkeleten, ahol a PKK legalább két rendőrt megölt, megtorlásnak nevezve a dolgot az öngyilkos merényletért.

Sokan a kurdok és az ellenzék támogatói közül azt gyanítják, hogy Recep Tayyip Erdogan, török elnök és a kormányzó AK párt titokban támogatja az Iszlám Államot Szíriában a kurdokkal folytatott harcban, amit a kormány folyamatosan tagad. Erdogan hatalmas politikai kockázatot vállalt, amikor 2012-ben béketárgyalásokban kezdett a Törökország lakosságának 20 százalékát kitevő kurdokkal, most azonban azzal vádolják, hogy nem tartja be az ígéreteit.

Törökország nem csak a légitámadásokkal lép fel a Iszlám Állam ellen egy, az Egyesült Államok vezette koalíció tagjaként, hanem ígéretet tett, hogy légibázisait is megnyitja Amerika számára. Pénteken, elmondása szerint, közölte Barack Obama amerikai elnökkel, hogy az Erdogan által szeparatista szervezetnek nevezett PKK lesz a támadások célpontja.

Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter szombaton bejelentett, hogy Észak-Szíria határvidékeit megtisztították az Iszlám Állam katonáitól, így azok biztonságos övezetté válnak majd.  A Kurd Munkáspárt egy, a honlapján közzétett szombati állásfoglalásban azt közölte, hogy az Ankarával kötött fegyverszünet értelmét vesztette az elmúlt két éjszaka az észak-iraki táborai elleni török légicsapások fényében. 

A török hatóságok szombaton a sűrű forgalomra és a várható provokatív megmozdulásokra hivatkozva tiltottak be egy Isztambulba tervezett békemenetet. A menetet az ellenzékiek szervezték a suruci merénylet apropóján.

Közben Szíria általános amnesztiát hirdetett a katonai dezertőröknek. Basár el-Aszad szír elnök az állami televízióban jelentette be azt, hogy megkegyelmez azoknak, akik megszegték az állam kötelező katonai szolgálatra vonatkozó törvényeit. A rendelet értelmében katonai dezertőrök ezrei - külföldön és az országon belül egyaránt - mentesülnek a jogi következmények alól.

A szír hadsereg egyike a térség legnagyobbjainak több jelentős fronton is harcol az iszlamista lázadókkal és a keményvonalas dzsihádista alakulatok ellen, akik hatalmas határmenti területeket szereztek meg. Sok fiatal férfi szökött az országból külföldre vagy talált más módot arra, hogy elkerülje a bevonulást.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.