Tőkés László bepereli a román kormányfőt

A református lelkész, EP-képviselő rágalmazás miatt folyamodik jogorvoslatért. Egy kis kommunistázás neki is belefért.

Tőkés nyilatkozatot adott ki arról, hogy perre megy Victor Ponta ellen. A román kormányfőnek azokat a „megbélyegző” kijelentéseit sérelmezi, amelyek szerint ő Monica Macovei volt igazságügy-miniszterrel együtt „a románellenes érdekek képviselője” („reprezentanţii intereselor antiromâneşti”) lenne, akit „azok pénzelnek („sunt finanţaţi”), akik azt akarják, hogy Románia egy instabil ország legyen, és hogy minden oldalról megtámadják”. Tőkés megjegyzi, hogy „Románia iránti lojalitásában, valamint magyar identitásában” sérti az is, hogy „horthysta nyelvezetet” („limbaj horthyst”) használna.

„A román szocialista miniszterelnök alaptalan vádaskodásai annyira súlyosak, hogy vele szemben peres úton vagyok kénytelen becsületemet megvédeni” – jelenti be a nyilatkozat, amely később kitér arra is, hogy külföldi támogatással a Ceausescu-diktatúra legsötétebb, utolsó évében vádolták meg, amikor is a magyar, az amerikai (CIA) és a szovjet (KGB) titkosszolgálati ügynökségekkel hozta hírbe a Securitate. Tőkés szerint egyébként a román kormányfő és hatalomba visszatért pártjának karaktere már önmagában is alátámasztja azon megállapításokat, melyek szerint Romániában kommunista visszarendeződésnek vagyunk tanúi és elszenvedői.

A református lelkész, EP-képviselő a nyilatkozatban nem áll meg itt, hanem fejtegetésekbe bocsátkozik, amely szerint tiltakozik „a posztkommunista uszítópolitika” ellen, amelyet a román kormány művel, és amely valójában az egész romániai magyar közösséget veszi célba, „hasonlóképpen a Robert Fico kormányfő neve által fémjelzett szlovákiai magyarellenességhez”. Tőkés szerint Pontának és hatalomba visszatért pártjának a karaktere „már önmagában is alátámasztja azon megállapításokat, melyek szerint Romániában kommunista visszarendeződésnek vagyunk tanúi és elszenvedői”. Láthatóan irritálja az is, amit Ponta egyedüli pozitív megnyilvánulásának tart a magyarokkal kapcsolatban, vagyis hogy a román kormányfő szerint „a magyar kisebbség... ugyanazoknak a jogoknak örvend, mint a románság, és egyedüli legitim képviselője a Romániai Magyar Demokrata Szövetség”.

Bár elmondása szerint „akkor még nem szólt a két ország közötti zászló- és nyelvháborúról”, Tőkésnek futja egy kis határokon átnyúló oldalvágásra, közli ugyanis, hogy „feltétlenül szólnia kell” az RMDSZ és az MSZP nem egészen újkeletű barátkozásáról, amely, „igen látványos módon”, a Markó Béla–Bajnai Gordon–Mesterházy Attila–Bokros Lajos-féle „akadémiai” találkozókban ölt testet, valamint az MSZP és a PSD „fegyverbarátságáról, amely – várhatóan – a március 9-i Mesterházy–Ponta-találkozóban fog példás alakot ölteni Budapesten”.

A magyarországi választások közeledtén, íme ekképpen körvonalazódik a Kárpát-medencei „szocialista internacionálé” szellemében formálódó, új magyar szocialista „nemzetpolitika”, amelyet nemrégen a volt RMDSZ-elnök elvtársi közösségében, Kolozsváron hirdetett meg az MSZP... – zárul Tőkés közleménye, amelyet a Manna.ro romániai magyar hírportál teljes terjedelmében közölt.

Martonyi János magyar külügyminiszter hétfőn Bukarestben tárgyalt román kollégájával, Titus Corlateannal, akit elmondása szerint megkért, hogy „legyenek óvatosabbak a politikai nyelvezetüket illetően”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.