Többé senkit nem rúghatnak ki, csak mert meleg

Barack Obama amerikai elnök a végrehajtói hatalmával élve ki azt a rendeletet, amely megtiltja, hogy a szövetségi kormánnyal szerződésben álló cégek elbocsássák a saját nemükhöz vonzódó munkatársaikat.
Végrehajtói hatalmával élve a héten rendeletben készül megtiltani Barack Obama amerikai elnök, hogy a szövetségi kormánnyal szerződésben álló cégek elbocsáthassák a meleg és transznemű (LGBT) alkalmazottaikat. Az Egyesült Államokban jelenleg 29 állam törvényei teszik lehetővé, hogy a munkaadók másra nem is hivatkozva megváljanak a saját nemükhöz vonzódó munkatársaktól, 33 államban pedig a transzneműeket lehet kirúgni gyakorlatilag indoklás nélkül. Obama a rendelettel őket védi a diszkrimináció ellen, noha ezt a védelmet mindenkire nem, csak a szövetségi kormánnyal szerződésben álló cégekre terjesztheti ki.

Az Egyesült Államokban egymillió meleg és transznemű munkavállaló él. Felmérések szerint a melegek 43, a transzneműek több mint 90 százalékát érte diszkrimináció vagy zaklatás a munkahelyén. Ami a munkahelyi védelmüket illeti, Obama régi, 2008-as kampányígéretéről van szó, amely után a demokraták benyújtottak egy átfogó törvénycsomagot is, de ez, az Employment Non-Discrimination Act (ENDA) tavaly csak a demokrata többségű szenátuson ment át, a republikánus többségű képviselőházon nem. A képviselőház elnöke, John Boehner később a kongresszus LGBT-esélyegyenlőségi képviselőcsoportja előtt feketén-fehéren ki is zárta, hogy ez idén, a félidős választások évében megtörténjen.

Az elnöki végrehajtói rendelet egyébként kedvezőbb a melegek és a transzneműek számára, a hatálya ugyanis kiterjed a vallási szervezetekre is, amelyeknek az ENDA felmentést adott volna az elbocsátási tilalom alól. Fehér házi közlések szerint Obama még a héten aláírja a rendeletet. Kedden elmegy a Demokrata Párt éves LGBT-gálájára is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.