Menekültek tömegsírjait találták meg Malajziában

A tömegsírt embercsempész-táborok közelében találták meg a Malajzia északi, Thaifölddel szomszédos Perlis tartományában. Valószínűleg azokat temették ide, akik éhen haltak vagy megbetegedtek a táborban.

Évente több ezer ember indult útnak Mianmar felől, hogy Thaiföldön át Malajziába jusson. Nagyon sokan nem érkeznek meg, az Utusan Malaysia maláj lap szerint legalább harminc tömegsírt találtak, amelyekben több száz csontváz lehetett – írja a BBC.

Zahid Hamini belügyminiszter közölte, a tömegsírokra 17, korábban az embercsempészek által használt tábor mellett bukkantak rá. Azt nem tudni, hogy hány embert temethettek ide, az azonban valószínű, hogy a rohingya kisebbséghez tartozó mianmari vagy esetleg bangladesi menekültek holttestei hevernek a tömegsírokban.

Az EP is bekeményített

Thaiföldet és Mianmart is határozatban szólította fel csütörtökön az Európai Parlament (EP), hogy segítsenek véget vetni a rohingya kisebbség üldöztetése és az embercsempészek tevékenysége miatt kialakult migrációs válságnak.

Az indonéz hatóságok eközben elkezdték a tengeren hánykolódó több ezer menekült felkutatását és mentését. Mianmar két nappal ezelőtt mentett ki egy zsúfolásig megtelt hajót a tengerről. S noha az embertelen körülmények közt sodródó menekültek helyzete kilátástalan, a héten Malajzia és Indonézia bejelentette, hogy felhagy a menekültekkel teli hajók visszafordításával és ideiglenesen befogadják az embereket. Thaiföld menedéket ugyan nem biztosít, de ígéretet tett arra, hogy nem űzi vissza a nyílt vízre az illegális bevándorlókat szállító hajókat.

A Mianmarban élő muzulmán rohingyák a hazájukban nem kapnak állampolgárságot, így hontalanként, gyakorlatilag jogfosztottként élnek, ezért az elmúlt években csaknem 120 ezren indultak útnak a jobb élet reményében az ENSZ jelentése szerint.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.