Több mint 700 menekült fulladhatott a Földközi-tengerbe

A menekültválság egyik leghalálosabb hetét zárhatjuk az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint, miután az elmúlt napokban három menekülteket szállító bárka is a Földközi-tengerbe süllyedt. Az ügynökség szerint összesen több mint hétszázan fulladhattak vízbe.

Az első hajótörés szerdán történt. Az olasz haditengerészet drámai fotót közölt a menekültekkel süllyedő bárkáról. Az ENSZ úgy véli, mintegy százan fulladhattak a tengerbe.

Menekültekkel teli csónak szerdán veszett a tengerbe
Reuters

Csütörtökön újabb tragédia történt. Egy 670 embert szállító hajó a Földközi-tengerbe süllyedt, miután elhagyta a líbiai kikötőt. A hatóságok úgy vélik, körülbelül 550-en veszhettek a vízbe. A túlélők elmondása szerint a hajón nem volt motor.

Carlotta Sami, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának képviselője egy harmadik hajótörésről is beszámolt, amely pénteken történt. A süllyedő bárkából 135 embert mentettek ki, 45 holttestet találtak.

Becslések szerint három nap alatt körülbelül 700 ember fulladhatott a Földközi-tengerbe, ám a túlélők beszámolói szerint ez a szám még nagyobb lehet – írja az Independent.

Miután az Európai Unió Törökországgal megegyezve lezárta a délkelet-európai migrációs útvonalat, a menekültek Líbiából próbálkoznak a kontinensre jutni, s Olaszország déli partjai felé veszik az irányt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.