Több mint 50 év után összeült az első szabadon választott parlament

Hétfőn, több mint ötven év után összeült Mianmar szabadon választott parlamentje. Igaz, az alkotmány értelmében a parlamenti helyek negyedét továbbra is a hadsereg jelöltjei foglalták el.

Ahogy arról beszámoltunk, a Nobel-békedíjas Ang Szan Szu Csí vezette Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) a november 8-i választáson – abszolút többséget szerezve – hatalmas győzelmet aratott a hadsereghez közel álló Szolidaritás és Fejlődés Pártja Unió (USDP) felett.

A következő időszakban az első feladat az új elnök megválasztása lesz. Szú Csí nem lehet államfő, ugyanis a junta úgymond a "személyére szabta" az alkotmányt. Ennek értelmében nem lehet elnök az a burmai, akinek közvetlen családtagjai külföldi állampolgárok, márpedig a 70 éves Szú Csí mindkét fia brit állampolgár.

A Ladyként emlegetett aktivista korábban már közölte, egy bizalmasát kéri majd fel, ám valójában ő kívánja irányítani az 53 millió lakosú délkelet-ázsiai országot. Az illető kilétéről egyelőre semmit sem áult el és hétfőn, a parlament felé tartva nem kívánt az újságírók kérdéseire válaszolni - írja a BBC.

A kormányzás azonban biztosan nem lesz zökkenőmentes, hiszen a mianmari alkotmány "alapjogon" a mandátumok negyedét garantálja a hadseregnek a törvényhozás mindkét házában. 

A fővárosban, Najpjidóban működő parlament hétfői ülését azzal kezdte, hogy megszavazták az alsóház elnökének az NLD képviselőjét, Uvin Mjintet, akinek helyettese USDP-s képviselő, U Ti Khun Myat lett.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.