Elsöprő győzelmet aratott a Nobel-békedíjas Ang Szan Szu Csí

Történelmi diadalt aratott a november 8-i mianmari parlamenti választáson a Nobel-békedíjas Ang Szan Szu Csí vezette Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD). Az eddigi ellenzéki erő a törvényhozás két házában abszolút többséghez jutott – derül ki a pénteken közzétett végleges eredményekből. Az NLD a felső és az alsó házban összesen 348 mandátumot szerzett, 19-cel többet annál (329), amennyi az abszolút többséghez kell.

A 70 éves Szu Csí azt nyilatkozta, hogy az elsöprő erejű győzelem egy demokratikus újrakezdés lehetőségét nyitja meg az 53 millió lakosú délkelet-ázsiai országban. Mianmarban, az egykori Burmában azonban az igazi hatalom az 1962-ben puccsot végrehajtó hadsereg kezében van. A junta korábban azt nyilatkozta, hogy elismeri az NLD győzelmét, és az eddigi kormányzó hatalmi párt, a hadsereghez közel álló Szolidaritás és Fejlődés Pártja Unió (USDP) szintén bejelentette vereségét.

A helyzet azonban sokkal bonyolultabb a volt brit gyarmaton, mert a mianmari alkotmány „alapjogon” a mandátumok negyedét garantálja a hadseregnek a törvényhozás mindkét házában. A fegyveres erőkkel szemben igen nehéz lesz kormányozni.

Fotó: Soe Zeya Tun / Reuters

Emlékezetes, hogy a Ladynek is hívott Szu Csí és az NLD 1990-ben már nyert választást, akkor azonban a hadsereg érvénytelenítette az eredményt, a Ladynek is hívott politikusnőt pedig másfél évtizedre házi őrizetbe kényszerítették. 2010-ben a junta a nyitás és a liberalizálás mellett döntött, államfővé egy volt tábornokot, Thein Szeint tették meg. Az időközben szabadságát visszanyert Szu Csí együttműködött Szeinnel, ennek következtében az elmúlt öt évben Barack Obama amerikai elnök kétszer is járt Mianmarban.

Szein utódját a törvényhozás két háza 2016 elején, várhatóan februárban választja meg. A mianmari alkotmány tiltja, hogy olyan személy legyen az államfő, akinek leszármazottai és közvetlen rokonai között külföldi állampolgárok is vannak. Szu Csí két felnőtt fia brit állampolgár, vagyis a Lady a jelenlegi szabályok szerint nem indulhat.

Alkotmánymódosításhoz 75 százalék plusz 1 mandátum kell, azaz a hadsereg képes mindent blokkolni. Szu Csí korábban azt nyilatkozta, hogy pártjának lesz államfőjelöltje, akit ő támogatni fog. A Lady ugyanakkor azt sem rejtette véka alá, hogy ő az elnök felett álló személyiségként kíván szerepet vállalni hazája közéletében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.